Kuchnia polska z irlandzką spotyka się, kiedy mówimy o ziemniakach i kapuście. Oba warzywa cieszą się taką samą popularnością i mnogością zastosowań i w Polsce, i w Irlandii. Irlandczycy jednak swojej kapusty nie kiszą, pod tym względem słowiańska pomysłowość przewyższa kuchnię wyspiarzy.
Irlandczycy nie spożywają wigilijnej kolacji, a świąteczny obiad (25 grudnia), którego główną atrakcją jest nadziewany indyk. Do indyka podają brukselkę, ziemniaki (jak bez nich?!) i kapustę. Ponieważ nasza wigilia to karp oraz kapusta na dziesiątki sposobów, postanowiłam pożenić obie tradycje i ugotować tradycyjną irlandzką kapustę świąteczną.
Czerwona kapusta gotowana w winie z dodatkiem jabłek, rodzynek oraz cynamonu podbiła moje serce i serce Króliczki. Mój Mąż zajadał, aż mu się uszy trzęsły, ale nie byłby Polakiem z krwi i kości, gdyby nie marudził na te nowinki. Sięgając po dokładkę, musiał wygłosić peany na temat kiszonej kapusty z grzybami i kapuchy z grochem. Cóż, w tym roku musiał zadowolić się irlandzkim przysmakiem i moją ulubioną kapustą z czerwoną fasolką. Ta druga, gdyby usunąć z niej fasolę, byłaby również tradycyjnym irlandzkiem daniem znanym pod nazwą buttered cabagge.
Moim zdaniem obie, dość słodkie w smaku kapusty pasują do karpia znaczniej bardziej niż dania z kiszonej. W przyszłym roku z pewnością wrócę do tego przepisu, bo przygotowanie jest proste, składniki tanie i łatwo dostępne, a smak wyborny. Nie bez znaczenia jest również kolor – miły dla oka przerywnik wśród bezbarwnych pozostałych kapust.
IRLANDZKA KAPUSTA ŚWIĄTECZNA
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy
- ½ główki czerwonej kapusty
- 3 szalotki
- 2 jabłka (np. Pink Lady)
- 70 g cukru muscovado
- 50 g rodzynek
- 100 ml czerwonego wina
- 40 ml czerwonego octu winnego
- 2 owoce anyżu gwieździstego
- 1 laska cynamonu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Z kapusty wycinamy głąb, a następnie szatkujemy (najszybciej w malakserze). Szaloki obierami i kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło na średnim ogniu, wrzucamy poszatkowaną kapustę i szalotki, gotujemy 5 minut, by kapusta nieco zmiękła.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wraz z pozstałymi składnikami dodajemy do rozdla z kapustą. Przykrywamy i stawiamy na bardzo małym ogniu. Gotujemy ok. 2 godzin. Przed podaniem usuwamy cynamon i gwiazdki anyżu. (Gwiazdki anyżu czasami się rozpadają podczas gotowania na osiem części, jeśli się tak stanie trzeba je wyłuskać z potrawy lub poinformować gości, by na nie uważali!)
Brzmi smakowicie. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ha! To pewnie przez to wino :D.
LikeLike
teraz też będę dolewać wina – ja jeszcze wymyśliłam zakwaszanie rabarbarem 🙂
LikeLiked by 1 person
A skąd masz rabarbar w grudniu? Pomysł ciekawy!
LikeLike
wymyśliłam to latem, ale jest u nas w sprzedaży mrożony rabarbar 🙂
LikeLiked by 1 person
I to jest myśl! Zamrożę w przyszłym roku 🙂
LikeLiked by 1 person
🙂
LikeLike
Bardzo lubię czerwoną kapustę w korzennym wydaniu. Robię niemal identyczną, jak Ty (przepis pojawi się na blogu niebawem) 🙂 Czasami z winem, czasami bez, z dużą ilością przypraw, często duszę ją w piekarniku. Pycha! 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym, 2016! 🙂
LikeLiked by 1 person
Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak bacznie śledzić “Skumbrie w tomacie” 😀
Dziękuję za życzenia. Również życzę udanego roku pełnego tak udanych potraw jak gąska z jabłakmi i żurawiną ! 🙂
LikeLiked by 1 person
Dziękuję 🙂
LikeLiked by 1 person