Irlandzka kapusta świąteczna

kapusta 4

Kuchnia polska z irlandzką spotyka się, kiedy mówimy o ziemniakach i kapuście. Oba warzywa cieszą się taką samą popularnością i mnogością zastosowań i w Polsce, i w Irlandii. Irlandczycy jednak swojej kapusty nie kiszą, pod tym względem słowiańska pomysłowość przewyższa kuchnię wyspiarzy.

Irlandczycy nie spożywają wigilijnej kolacji, a świąteczny obiad (25 grudnia), którego główną atrakcją jest nadziewany indyk. Do indyka podają brukselkę, ziemniaki (jak bez nich?!) i kapustę. Ponieważ nasza wigilia to karp oraz kapusta na dziesiątki sposobów, postanowiłam pożenić obie tradycje i ugotować tradycyjną irlandzką kapustę świąteczną.

Czerwona kapusta gotowana w winie z dodatkiem jabłek, rodzynek oraz cynamonu podbiła moje serce i serce Króliczki. Mój Mąż zajadał, aż mu się uszy trzęsły, ale nie byłby Polakiem z krwi i kości, gdyby nie marudził na te nowinki. Sięgając po dokładkę, musiał wygłosić peany na temat kiszonej kapusty z grzybami i kapuchy z grochem. Cóż, w tym roku musiał zadowolić się irlandzkim przysmakiem i moją ulubioną kapustą z czerwoną fasolką. Ta druga, gdyby usunąć z niej fasolę, byłaby również tradycyjnym irlandzkiem daniem znanym pod nazwą buttered cabagge.

Moim zdaniem obie, dość słodkie w smaku kapusty pasują do karpia znaczniej bardziej niż dania z kiszonej. W przyszłym roku z pewnością wrócę do tego przepisu, bo przygotowanie jest proste, składniki tanie i łatwo dostępne, a smak wyborny. Nie bez znaczenia jest również kolor – miły dla oka przerywnik wśród bezbarwnych pozostałych kapust.

kapusta 3

IRLANDZKA KAPUSTA ŚWIĄTECZNA

  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 3 szalotki
  • 2 jabłka (np. Pink Lady)
  • 70 g cukru muscovado
  • 50 g rodzynek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 40 ml czerwonego octu winnego
  • 2 owoce anyżu gwieździstego
  • 1 laska cynamonu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Z kapusty wycinamy głąb, a następnie szatkujemy (najszybciej w malakserze). Szaloki obierami i kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło na średnim ogniu, wrzucamy poszatkowaną kapustę i szalotki, gotujemy 5 minut, by kapusta nieco zmiękła.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wraz z pozstałymi składnikami dodajemy do rozdla z kapustą. Przykrywamy i stawiamy na bardzo małym ogniu. Gotujemy ok. 2 godzin. Przed podaniem usuwamy cynamon i gwiazdki anyżu. (Gwiazdki anyżu czasami się rozpadają podczas gotowania na osiem części, jeśli się tak stanie trzeba je wyłuskać z potrawy lub poinformować gości, by na nie uważali!)

Przepis: „Fresh” Winter 2015

14 thoughts on “Irlandzka kapusta świąteczna

Add yours

  1. Bardzo lubię czerwoną kapustę w korzennym wydaniu. Robię niemal identyczną, jak Ty (przepis pojawi się na blogu niebawem) 🙂 Czasami z winem, czasami bez, z dużą ilością przypraw, często duszę ją w piekarniku. Pycha! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym, 2016! 🙂

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑