Makaron udon z mięsnym sosem miso

Ciąg dalszy kulinarnej wycieczki do Japonii na naszym irlandzkim stole. Kupiłam kilka składników typowych dla kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, więc chwilowo skupiam się na eksperymentowaniu z nimi. Ponieważ wiosna wkroczyła już na dobre do Irlandii (a w Polsce, słyszałam, śnieg jeszcze wczoraj prószył!), dzisiejsze danie jest również utrzymane w lekkim, delikatnym smaku. Dania japońskie charakteryzują się również mieszaniem różnym tekstur, dlatego tutaj mamy miękki makaron, grudki mięsa i chrupiące warzywa na wierzchu. Całość jest naprawdę interesująca i bardzo smaczna.

Ponownie moje dashi nie było dokładnie tym, czym być powinno, bo namoczyłam i zagotowałam kawałek kombu w wywarze drobiowym. Ostatnio opisałam jak powinno dashi być ugotowane, a jak wybrnęłam z tego wykorzystując europejskie składniki, więc zapraszam do przeczytania poprzedniego wpisu. Drugą przyprawą, która tutaj uogólnia japońską kuchnię jest miso, pasta ze sfermentowanej soi, która nie jest bazowym składnikiem, jaki Japończycy kupują na targu prosto z beczki. W Europie najczęściej dostępne są mieszanki miso awasemiso, które opisane są jako jasne bądź ciemne, przy czym te ciemne wcale nie są tak bardzo ciemne i właściwie nie wiadomo, jaki to rodzaj. Na wszelki wypadek użyłam mniej niż w oryginalnym przepisie, ponieważ miso jest bardzo słone. Łatwiej dodać jeszcze odrobinę do sosu lub go po prostu dosolić, niż ratować zbyt słoną potrawę.

Zauważyłam, że wiśnie przed domem zaczęły wypuszczać pąki kwiatowe. Jeszcze kilka dni, a będziemy cieszyć się cudownie kwitnącymi drzewami, które zawsze przywodzą mi na myśl właśnie Japonię i miłość Japończyków do sakura. Bardzo podobają mi się japońskie ogrody wiśniowe w pełnym rozkwicie, zawsze z zaciekawieniem oglądam je na zdjęciach i obrazach. Jest w tym też coś niesamowitego, że najpierw drzewo kwitnie, a dopiero potem dopiero pojawiają się liście. Z niecierpliwością czekam, aż drzewko za oknem obsypie mi się kwieciem, ten moment to takie ukoronowanie wiosny w pełni.

MAKARON UDON Z MIĘSNYM SOSEM MISO
  • 1 duży por
  • 1 ogórek
  • kawałek imbiru (ok. 15 g)
  • 350 g makaronu udon
  • 400 g mielonego mięsa indyczego
  • 150 ml bulionu dashi
  • 30 ml niskosodowego sosu sojowego
  • 30 ml mirin
  • 3 łyżki miso
  • 1 ½ łyżeczki miałkiego cukru
  • olej słonecznikowy

Por dokładnie myjemy. 60 g pora bardzo drobno kroimy, a pozostałą część kroimy w cienkie paseczki długości 5 cm (julienne). Paseczki pora wkładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą, odstawiamy na kilka minut, po czym wylewamy wodę. Z ogórka usuwamy środek z nasionami, a pozostałą część kroimy w słupki tej samej wielkości co por.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obrany imbir kroimy drobniutko i wraz z posiekanym kawałkiem pora wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę, aż zaczną uwalniać aromat, po czym dodajemy mielone mięso. Obsmażamy, rozbijając na grudki.

Wstawiamy w sporym rondlu wodę na makaron. Wywar dashi mieszamy z sosem sojowym, sosem mirin oraz cukrem. Wlewamy na patelnię z mięsem i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, ewentualnie hartujemy pod zimną wodą i odsączamy. Układamy porcje makaronu na głębokich talerzach, na każdą wykładamy porcję sosu i przybieramy pokrojonym w słupki porem i ogórkiem.

(przepis z moimi zmianami wg Everyday Harumi. Simple Japanese Food for Family and Friends Harumi Kurihary)

2 thoughts on “Makaron udon z mięsnym sosem miso

Add yours

  1. Bardzo zazdroszczę Ci tej wiosny, bo u nas faktycznie wciąż jest zimno. Przepis ciekawy i smacznego i podziwiam, że lubisz tak eksperymentować w kuchni!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: