Łupacz pieczony w folii na purée z groszku

ryba z groszkiem 07

Koszmar senny każdego blogera kulinarnego. Danie przygotowane, zaaranżowana scenografia, a aparat strzela focha… Pół biedy, gdy fotografujemy coś, co może sobie poczekać na rozwiązanie problemu, ale kiedy stoimy nad talerzem z obiadem, który zamierzamy po szybkiej sesji zjeść, mając nadzieję, że jeszcze będzie ciepły…

Mój aparat zaczął dziś robić niebieskie zdjęcia, a opcja balansu bieli nie chciała się otworzyć. Od razu przed oczami stanął mi nasz pierwszy kompaktowy aparat cyfrowy, który miał zepsuty balans bieli i wszystkie zdjęcia robił niebieskie. Dziś nie miałam czasu się zastanawiać, sprawdziłam tylko, czy w innych warunkach oświetlenia poprawi swoje rezultaty, co zaskutkowało wyniesieniem jedzenia na podwórko i tam zrobieniu dosłownie 6 zdjęć, z których jedno po mocnej obróbce, a drugie po mniejszej zdecydowałam się jednak opublikować.

Jutro będę się zastanawiać, czy to tylko chwilowy kaprys aparatu, czy niestety po wielu latach trzeba będzie się z nim pożegnać. Mąż nawet specjalnie nie oponował, kiwnął głową, że jak najbardziej mogę się już rozglądać za nowym modelem. Mam nadzieję, że się nie rozmyśli! Mam też nadzieję, że  nieudane zdjęcia nie zrażą nikogo, bo potrawa jest naprawdę warta wypróbowania. Króliczka była tak zachwycona rozdrobnionym groszkiem, że nawet nie zauważyła cebuli na rybie. I znów usłyszałam od córki, że jestem the best cook ever, ach…

ryba z groszkiem 08

ŁUPACZ PIECZONY W FOLII NA PURÉE Z GROSZKU

  • 2 filety z łupacza
  • szalotka bananowa
  • masło
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 300 g mrożonego groszku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 500 g młodych ziemniaków
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony pieprz
  • tymianek (suszony)
  • koperek do przybrania

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Umyte ziemniaki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy oliwę (tyle, by po wymieszaniu ziemniaki były równo w niej obtoczone), posypujemu tymiankiem, pieprzem i niewielką ilością gruboziarnistej soli. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.

Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Odcinamy dwa kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy odrobiną oliwy na środku. Na folii układamy filety, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną cebulą, a na wierzchu układamy po kawałku masła. Zawijamy luźno folię, układamy na blaszce lub w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 15 minut do piekarnika.

Groszek wkładamy do rondla, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy, zachowując wywar. Dodajemy do groszku 2 łyżki masła i blendujemy, dolewając tyle wywaru, by uzyskać satysfakcjonującą konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Purée nakładamy na talerze, na wierzchu układamy rybę (skrapiając sokiem z pieczenia) i dekorujemy gałązką koperku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Przepis wg „Easy Food” June/July 2016 z moimi zmianami.

6 thoughts on “Łupacz pieczony w folii na purée z groszku

  1. Pingback: Steak sandwich z karmelizowaną cebulą i purée z groszku | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s