Klasyczny złoty kurczak

Kolega kiedyś mnie zapytał, czy my jemy tylko wymyślne, egzotyczne i oryginalne dania, czy też czasem jemy coś normalnego. Oczywiście jemy też zwykłe, oklepane obiady jak kotlety mielone z ziemniakami i ogórkiem, jak schabowe czy kurczaka, którego na potrzeby kampanii reklamowych nazwano złotym lub złocistym. Złocisty to mi się kojarzy z gronkowcem, więc w nazewnictwie prezentowanego dziś dania pozostanę przy kurczaku złotym.

Klasyka w czystym wydaniu, tradycyjny smak, który nigdy się nie nudzi. A jeśli się znudzi, to szybko się za nim tęskni. U nas to całkiem częsty obiad, gdyż mąż mój znany jest w świecie jako miłośnik kurczaka pod każdą postacią. Nie używam jednak gotowej mieszanki (nie dlatego, że nie są smaczne, ale dlatego, że w tych najpopularniejszych jest za dużo soli*), tylko przygotowuję własną marynatę, która jest dziecinnie prosta i właściwie składa się ze tego, co zawsze mam w kuchni.

Moją marynatę możecie modyfikować wg własnego uznania, by za każdym zyskać nowe danie. Raz dodać trochę kminku, innym razem odrobinę imbiru, raz zamienić oregano na kozieradkę, innym razem dosypać szczyptę cynamonu i sproszkowanych goździków – wariacji i możliwości jest naprawdę wiele! Najważniejsze, że zawsze smakuje całej rodzinie.

KLASYCZNY ZŁOTY KURCZAK
  • pałki z kurczaka (ok. 1800 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.

Z mięsa usuwamy nadmiar skóry i tłuszczu, a następnie wkładamy mięso do miski i zalewamy marynatą. Mieszamy całość, by mięso obtoczyć w przyprawach. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 h.

Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (z termoobiegiem). Mięso układamy (skórą do góry) w dużym naczyniu żaroodpornym lub na największej blaszce z rantem w ten sposób, by kawałki nie przykrywały się wzajemnie. Pieczemy ok. 40 minut.

*) są na rynku mieszanki o małej lub zerowej zawartości soli (np. Podlaska Przyprawa/Dary Natury), po prostu dokładnie sprawdzajcie skład – składniki wypisywane są według ich ilości w danym produkcie, czyli najwięcej jest tego, co na początku listy.

7 thoughts on “Klasyczny złoty kurczak

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑