Sałatka fatoush z grillowanym serem halloumi

fatoush 21

Fatoush (lub fattoush, fattoosh, fattouche, fatush… lub jakkolwiek inaczej zapiszemy fonetycznie z arabskiego) to pochodząca z Lewantu sałatka z opieczonym chlebem pita. Egzotyczna nazwa może być myląca, ale to najzwyklejsza sałatka z sałaty, rzodkiewki, cebulki, ogórka, pomidorów i papryki. Najbardziej egzotycznym dodatkiem jest sumak, przyprawa, którą ciężko dostać w supermarkecie. Znajdziecie ją w arabskich sklepach z żywnością „halal” oraz w sklepach z orientalnymi produktami. Możecie też zastąpić ją… otartą skórką z niewoskowanej cytryny wymieszaną z odrobiną soli.

Skoro sałatka egzotyczna jest tylko z nazwy, to właściwie pozamiatane, bo czym się tu ekscytować? Ogórkiem z rzodkiewką i cebulką? W The Meat Free Monday Cookbook zwróciłam uwagę akurat na tę sałatkę nie ze względu na nazwę, ale ze względu na zdjęcie. Podana z hummusem i grillowanym serem halloumi sprawiała tak interesujące wrażenie, że po prostu musiałam ją zrobić. Czasami zobaczę coś na zdjęciu i czuję, że to samo musi znaleźć się na moim talerzu, cokolwiek to jest. Zdarza się, że nie jest to zdjęcie ilustracyjne do przepisu, ale po prostu zdjęcie potrawy zobaczone w internecie, wtedy kombinuję, co i ile, i jak to zrobić. Tym razem przepis był obok, więc nie musiałam zgadywać, czy to zielone to ogórek, czy może jednak papryka..

W trakcie mieszania  w misce wysłałam zdjęcie mężowi. Ale się ucieszył! Jak dotarł do domu od razu złapał za widelec! Pierwszy kęs i wielkie oczy: – Och, Ty! Na zdjęciu wyglądało jak kurczak, a to pieczywo! Zjadł do ostatniego listka sałaty, ale powtarzał, że to mi się lepiej udało, niż tegoroczny dowcip primaaprilisowy. Popłakałam się ze śmiechu, bo wcale nie miałam zamiaru go zwodzić, gdyż widział, którą książkę przeglądałam poprzedniego wieczoru. Ach, ci mężczyźni!

ocean 23

fatoush 22

SAŁATKA FATOUSH Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI

  • 2 opakowania sera halloumi (225 g każde)
  • hummus (przepis tutaj)
  • 3 podłużne chlebki pitta
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 4 spore garści mieszanych liści sałatowych
  • ½ ogórka wężowego
  • 5 zielonych cebulek
  • 6 rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych (słodkich)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki sumaka (lub skórka otarta z cytryny)

Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Chlebki pita grillujemy, aż zaczną nabrzmiewać. Wyjmujemy je, ostrożnie rozcinamy, rozkładamy na płasko i smarujemy w środku oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się lekko zezłocą. Kruszymy je na kawałki „na jeden kęs” i zostawiamy do ostygnięcia.

Sałatę myjemy, targamy liście na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Ogórek obieramy (opcjonalnie), kroimy w półplasterki. Z umytych cebulek usuwamy zewnętrzną warstwę, odcinamy końcówkę i kroimy. Myjemy pomidorki, rzodkiewki i papryki. Pomidorki kroimy na pół, z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w sporą kostkę, z rzodkiewek odcinamy końcówki i kroimy w plasterki (jeśli mają ładne, świeże liście nie wyrzucam ich, tylko robię pyszne i bardzo zdrowe pesto!). Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane zioła i pokruszone chlebki pita.

W małej misce mieszamy pozostałą oliwę z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, posypujemy sumakiem (lub skórką z cytryny), mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

Tuż przed podaniem grillujemy ser halloumi pokrojony na plasterki ok. 1 – 1 ½ cm (na patelni lub w piekarniku – wg instrukcji na opakowaniu). Sałatkę podajemy z usmażonym serem i hummusem.

ocean 22
(przepis wg The Meat Free Monday Cookbook z niewielkimi zmianami)

3 thoughts on “Sałatka fatoush z grillowanym serem halloumi

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑