Lasagne z kurczakiem, szpinakiem i ricottą

lasagne 006

Kiedy byłam dzieckiem, mieszkałam z rodzicami w stuletniej, zabytkowej kamienicy. Wszyscy sąsiedzi się znali, dzieci bawiły się wspólnie na podwórku (albo na klatce ku utrapieniu rodziców). Nie było telefonów komórkowych (stacjonarnych także brakowało), więc karteczki z wiadomością zostawiało się wciśnięte w szparę drzwi. Mama z sąsiadkami regularnie przesiadywała na klachach, jak to się u nas mówiło. Klachy odbywały się głównie przy fusiastej kawie serwowanej w szklankach i jakimś wypieku.

Sąsiedzi byli w ogóle niezastąpieni. A to przypilnowali dzieci, a to pożyczyli szklankę cukru. Do nas przychodzili zadzwonić lub prosić, by Tata coś przewiózł, kogoś podwiózł (maluchem!). Przy większym oberwaniu chmury wszyscy panowie z kamienicy dumali nad studzienką kanalizacyjną (co miało na celu uchronić piwnicę przed zalaniem), a przy awarii elektryczności dumali przy świecach na korytarzu. Przed imieninami wędrowało się od drzwi do drzwi uprzedzić sąsiadów, że danego wieczoru może być głośno, za co z góry się przepraszało.  Pamiętam, że komuś na jakąś uroczystość rodzinną rodzice użyczyli ogromny rozkładany stół.

Dziś Moja Mama ubolewa, że czasem nie jest pewna, kto mieszka w kamienicy, a kto tylko przelotem. Część dawnych sąsiadów zmarła, część się przeprowadziła, została garstka starych mieszkańców. Gdy mieszkaliśmy w Sligo, było tak samo. W sąsiednich domach mieszkańcy wciąż się zmieniali, kontakt ograniczał się do przekazywania korespondencji omyłkowo wrzuconej przez listonosza. Teraz mieszkamy na uliczce, przy której stoją trzy domy. I nareszcie mamy sąsiadów z prawdziwego zdarzenia. Dziecko zaprowadzą do szkoły, pożyczą pół paczki makaronu na lasagne, panowie wspólnie podumają przy wymianie koła… Dobrze mieć życzliwych ludzi za ścianą.

lasagne 008

lasagne 007

LASAGNE Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Nadzienie z kurczakiem:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie łodygi seleru naciowego
  • 2 marchewki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • świeżo zmielony pieprz

Nadzienie ze szpinakiem i ricottą:

  • 250 g szpinaku
  • 1 opakowanie ricotty (250 g)
  • 50 g parmezanu
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Beszamel parmezanowy:

  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 500 ml mleka
  • 50 g parmezanu

oraz: 1 opakowanie makaronu na lasagne

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo marchewkę i seler naciowy. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, obrane ząbki czosnku rozgniatamy. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.

Oliwę rozgrzewamy w rondlu z grubym dnem (3-litrowy garnek wystarczy), wrzucamy posiekana cebulę, seler naciowy i marchewkę, gotujemy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dorzucamy kurczaka, pieczarki i czosnek, wlewamy kocentrat pomidorowy. Gotujemy 5 minut, mieszając. Wlewamy pomidory z puszki i bulion drobiowy, przyprawiamy pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.

Szpinak płuczemy, wkładamy liście do dużego garnka i przykrywamy. Gotujemy 2-3 minuty, aż liscie zwiędną. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzony siekamy i odciskamy nadmiar wody z liści. Parmezan ścieramy na dużych oczkach, jajko rozbełtujemy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, przyprawiamy i mieszamy, aż się połaczą.

Masło roztapiamy w rondelku na średnim ogniu. Wsypujemy mąkę z gałką i rozprowadzamy trzepaczką, mieszamy cały czas. Gotujemy ok. 2 minut, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję. Stawiamy na palniku i nie przerywając mieszania trzepaczką, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy sos solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (z termoobiegiem). Dno naczynia żaroodpornego smarujemy 4 łyżkami beszamelu. Układamy pierwszą warstwę makaronu, na którą wykładamy połowę sosu z kurczakiem. Przykrywamy drugą warstwą makaronu, na której rozsmarowujemy 4 łyżki beszamelu i wykładamy połowę masy szpinakowej. Przykrywamy kolejną wartswą makaronu, wykładamy pozostały sos z kurczakiem, przykrywamy czwartą warstwą makaronu, którą smarujemy beszamelem i wykładamy pozostały szpinak. Przykrywamy ostatnią warstwą makaronu, na wierzch wylewamy pozostały beszamel, pilnując, by dokładnie pokryć całą powierzchnię.

Lasagne pieczemy 30 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 10 minut. Dopiero po tym czasie porcjujemy.

lasagne 005

(przepis wg “Fresh” Winter 2015 z moimi zmianami)

2 thoughts on “Lasagne z kurczakiem, szpinakiem i ricottą

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s