Na szybko: Tortelloni z łososiowym sosem

tortelloni 034

Poniedziałek często jest dniem „resztkowym”. Po weekendzie zawsze zostaje kawałek pieczeni, jakieś nóżki kurczaka, 3 plastry łososia czy pół kubka śmietany. Można to wyjeść prosto z lodówki, a można też przerobić na szybkie i smaczne danie. Pieczone mięso zazwyczaj trafia na mniej lub bardziej wyrafinowaną kanapkę, ale co zrobić z resztką wędzonego łososia, który był dopiero co częścią kanapki, sałatki, a na większe gotowanie jest go trochę za mało?

Zróbcie z niego sos. Jednym z moich ulubionych sosów do mięs i jajek jest sos bosmański, który u mnie jest m. in. żelaznym punktem śniadania wielkanocnego. Lub jeszcze szybszy sos do makaronu, którym oblałam niezjedzone przez weekend tortelloni – trochę masło maślane – z łososiem i ricottą. Tortelloni kupne, bo lepienie pierożków zostawiam sobie na czasy, gdy nie będę krążyć między drzemką (nie moją, a szkoda…), karmieniem a zmianą pieluszki. Czarny kolor jest efektem dodania „atramentu” kałamarnicy, który można nabyć w saszetkach, gdyby ktoś chciał zrobić czarny makaron w domu.

tortelloni 033

Kiedy siekałam łososia, zastanawiałam się, czy pokazać tu na blogu, na co najczęściej przerabiam pozostałości z poprzedniego dnia. Jest nas tylko dwoje dorosłych w domu plus Króliczka, którą można policzyć jako 1/3 biesiadnika oraz Chomiczek zajęty własnym, specjalnie dla jego niemowlęcego brzuszka przygotowanym pokarmem. Łatwo się domyślić, że u nas zazwyczaj coś zostaje po obiedzie. Jak zostanie cała porcja czegoś, co można łatwo podgrzać, wtedy jedzie z moim Mężem do biura, by zostać skonsumowaną podczas lunchu, ale mniejsze części zostają do mej twórczej dyspozycji. W okolicach karnawału pisałam o tartinkach z wczorajszego kurczaka, dziś sos z resztek łososia – może to dobra droga?

tortelloni 031

TORTELLONI Z ŁOSOSIOWYM SOSEM

  • opakowanie (250 g) świeżych tortelloni z nadzieniem z łososia i ricotty
  • 200 g crème fraîche
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • kawałek ogórka wężowego
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Łososia kroimy w cienki, krótkie paseczki, umyty koperek drobno kroimy (zostawiamy odrobinę do dekoracji). Śwmietanę wraz z łososiem i koperkiem wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tortelloni gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ogórek kroimy w drobną kostkę. Ugotowane pierożki podajemy z sosem, posypujemy pokrojonym ogórkiem i dekorujemy gałązką koperku.

tortelloni 032

4 thoughts on “Na szybko: Tortelloni z łososiowym sosem

Add yours

  1. U mnie też poniedziałek bywa “resztkowy” i uważam, że jest to niezłe rozwiązanie: człowiek się wykaże kulinarnie w niedzielę (często dla większej ilości luda niż w ciągu tygodnia) i w poniedziałek można trochę bardziej na luzie potraktować gotowanie 🙂

    Liked by 1 person

    1. Po weekendowym obżarstwie powinno się mieć przymusową dietę. Właśnie dlatego w świecie anglosaskim mamy ideę “meat-free Monday”, żeby trochę podratować organizm po tradycyjnym niedzielnym obiedzie z pokaźną sztuką mięcha w zawiesistym sosie.
      Moja mama lubi porzekadło “Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki” 😉

      Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑