Kurczak z salsą z mango i awokado

mango 012

Połowa kwietnia, a zielona wyspa dopiero zaczyna się zazieleniać. Późna ta wiosna w tym roku. Wyję już na widok deszczu, po prostu nie mogę już patrzeć na ołowiane niebo i słuchać jak krople stukają w szyby. Chyba wszystkim zaczyna poważnie doskwierać czekanie na słońce, a zapasy entuzjazmu zaczynają się wyczerpywać.

Moje są już niemal na wykończeniu. Dopada mnie rozdrażnienie, znudzenie i ospałość. Nie bawią mnie już dowcipy na temat irlandzkiej pogody, którymi znajomi zasypują się na facebooku. Zamiast snuć plany wakacyjne, snuję się po kuchni z kubkiem kawy, której aromat otula mnie ciepło i serdecznie. Nawet Chomiczek wyraźnie się uspokaja, gdy w powietrzu zaczyna unosić się zapach swieżo zaparzonej kawy.

Chciałam coś mądrego napisać na temat mango, a tylko przypomina mi się Pan Kleks udający się w podróż na planetę Mango, by uwolnić Agnieszkę i ostatecznie rozprawić się z Wielkim Elektronikiem. Pamiętacie, jak kulinarnie pokonał armię Wielkiego Elektronika?! Ostatnio oglądałam całą serię dwa lata temu, bo Króliczka chciała się dowiedzieć, dlaczego nazywamy ją Kulą Szpiegulą.

Przyjemnie sobie powspominać bajki z dzieciństwa – wtedy świat był zawsze kolorowy, niezależnie od warunków atmosferycznych. W dorosłym życiu jakoś fakt wiszących nad głową, przygnębiających chmur nie chce umknąć mojej uwadze, pozostaje więc kawa, wspomnienie Maryli Rodowicz w roli Linelli oraz słoneczne mango na talerzu.

mango 013

mango 011

KURCZAK Z SALSĄ Z MANGO I AWOKADO

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 2 zielone cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sok z połówki limonki
  • garść posiekanej kolendry
  • garść posiekanej mięty
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • zielona sałatka do podania

Mango kroimy w kostkę. (Miąższ mango odcinamy od twardego środka. Każdy kawałek nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry, wywijamy miąższ na zewnątrz i odcinamy.) Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone mango i awokado wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę i posiekany czosnek. Dokładamy zioła, przyprawiamy, wlewamy sok z limonki i oliwę, mieszamy i odstawiamy.

Każdą pierś kurczaka rozcinamy, zaczynając od grubszej strony, tak aby nie rozciąć zupełnie. Rozciętą pierś rozkładamy i lekko rozbijamy (pięścią lub wałkiem). Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Smażymy kurczaka ok. 5 minut z każdej strony.

Na talerzu układamy zieloną sałatkę (np. liście sałatowe, ogórek, zioła – skropione oliwą i sokiem z cytryny), na niej usmażoną pierś kurczaka, a na wierzch wykładamy salsę z mango i awokado.

mango 014

(przepis z małymi zmianami wg „Easy Food” April 2016)

7 thoughts on “Kurczak z salsą z mango i awokado

  1. Nigdy nie zapomnę też irlandzkiej zieleni – jest niesamowita i jedyna w swoim rodzaju. A teraz, póki jeszcze zieleń u nas taka sobie, też często sięgam po zielone awokado. Bardzo apetyczna ta salsa z kurczakiem🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s