Jak zrobić marokańską przyprawę ras el hanout?

ras el hanout 11

Chciałam zrobić dynię nadziewaną mięsem, ale korciło mnie, by zamiast zwyczajowego zestawu z chorizo (kto tu bywa częściej, wie jak bardzo lubię tę hiszpańską kiełbasę) zrobić coś bardziej oryginalnego. Wpadł mi w ręce przepis na dynię po marokańsku. I już miałam sięgać po nóż, gdy doczytałam, że do tego dania potrzeba przyprawy ras el hanout

Zazwyczaj w europejskich przepisach inspirowanych smakami północnej Afryki po prostu wyszczególnia się przyprawy, żeby nikt nie rezygnował z dania, którego nie wiadomo jak przyprawić, a właśnie dobór dodatków smakowych daje cały charakter daniu. O przyprawę ras el hanout nie jest u nas łatwo. Czasem bywa w słoiczku w Tesco, ale mi akurat do miasta nie było po drodze. Na pewno jest dostępna w sklepie arabskim, ale podobnie jak do Tesco trzeba się pofatygować do miasta. A jak się ma chore dziecko w domu, to człowiek ledwo wyskoczy do wiejskiego spożywczaka.

Potrzeba matką wynalazków, więc zrobiłam sobie ów niezwykły składnik sama. Tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę mieszankę – każdy sklepikarz od Tangeru po Marrakesz ma swoją recepturę. I można się sprzeczać czy dodaje się cynamon, czy też płatki róż, a i tak nic z tego nie wyniknie. Moja mieszanka tylko na pierwszy rzut oka wydaje się bogata. Nic bardziej mylącego. Ras el hanout potrafi się składać z 30 różnych przypraw, w tym bardzo egzotycznych, występujących jedynie lokalnie. Opowieści o pewnym zielonym chrząszczu, z którego wydzieliny pozyskuje się kantarydynę – afrodyzjak lub truciznę – łaskawie pominę…

ras el hanout 12

RAS EL HANOUT
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ¼ łyżeczki goździków
  • szczypta szafranu

Przyprawy, które nie są sproszkowane, mielimy w młynku do przypraw (gałkę ścieramy na tarce) i mieszamy z tymi, które są sproszkowane. Przesypujemy do niewielkiego, szczelnego pojemnika. Z podanej ilości składników przyprawa starczy nam na 4 dania (1 ½ – 2 łyżeczek przyprawy na danie).

ras el hanout 13

2 thoughts on “Jak zrobić marokańską przyprawę ras el hanout?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: