Sernik na zimno z rabarbarem

rab ser 022

Rabarbar jest pierwszym zwiastunem wiosny w kuchni. W irlandzkich sklepach pojawia się już pod koniec marca i jest pierwszym po zimie – aż chciałoby się powiedziec owocem – świeżym warzywem stosowanym w słodkiej, domowej produkcji.

Z pierwszego w tym roku pęku rabarbaru zrobiłam sernik na zimno. Wierzcie mi – niebiański w smaku. Męża nie dało się odciągnąć od lodówki. Choć to nie w jego stylu, zjadł po kryjomu ostatnią porcję. Tą ostatnią miał się podzielić z Króliczką, ale korzystając z tego, że akurat nie było jej w pobliżu, spałaszował bez mrugnięcia okiem. Coś tam burknął, że Malutka ma cały koszyk czekoladowych jaj z wielkanocnego polowania…

Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, potrzeba tylko kilka składników i żadnych specjalnych umiejętności. Tylko niestety trzeba nabrudzić mnóstwo naczyń, więc wcześniej warto się umówić z największym łasuchem wśród domowników na zmywanie w zamian za te pyszności. Jak to moja mistrzyni negocjacji mawia, zróbmy dobry deal. Ja nie zrobiłam i zostałam sama z furą misek, podczas gdy pozostali pilnowali lodówki, wierząc, że to przyspieszy schładzanie…

rab ser 021

rab ser 023

SERNIK NA ZIMNO Z RABARBAREM

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g domowego cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 200 g ciasteczek imbirowych (ginger nut biscuits)
  • 120 g masła
  • 2 opakowania serka Philadelphia (razem 360 g)
  • 150 g miałkiego cukru
  • 300 ml kremówki
  • masło do formy

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasteczka imbirowe rozkruszamy w malakserze. Masło pogrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż się rozpuści. Mieszamy okruchy ciastek z masłem. Natłuszczamy tortownicę (o średnicy 21-23 cm). Wykładamy masę ciasteczkową i wyrównujemy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Rabarbar kroimy na 10-centymetrowe kawałki, układamy w foremce do pieczenia (lub w naczyniu żaroodpornym) na tyle dużej, by cały rabarbar zmieścił się w jednej warstwie. Zasypujemy cukrem waniliowym, zalewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Serek Philadelphia mieszamy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Kremówkę ubijamy, przekładamy do miski z serkiem i delikatnie mieszamy.

Zlewamy syrop, który powstał w trakcie pieczenia rabarbaru. Rabarbar układamy na ciasteczkowym spodzie, a na wierzch wykładamy masę serową. Wygładzamy, wstawiamy na 4 godziny do lodówki (lub na całą noc). Po wyjęciu ustawiamy tortownicę na talerzu i dopiero zdejmujemy obręcz (bo z rabarbaru może wycieknąć nieco syropu). Sernik podajemy skropiony syropem rabarbarowym.

rab ser 024
Wiosenne słodkości 2016

14 thoughts on “Sernik na zimno z rabarbarem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s