Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorkami oraz knedliki bułczane

polędwiczki knedliki 22

Muszę zużyć butelkę sherry, którą kupiłam do kurczaka po syczuańsku. Słabo mi idzie, choć staram się gotować na zmianę chinszczyznę i dania europejskie, które lubią być podlane winem. Wykorzystałam tradycyjny pomysł na polędwiczki w sosie śmietanowym, ale zamiast białego wina, wlałam właśnie sherry. Dodałam do sosu suszone pomidorki, żeby nadać bardziej południowy charakter daniu. Całość pożeniłam z czeskimi knedlikami bułczanymi, bo od kilku dni prawie mi się śniły…

Człowiek je oczami, a niedawno przeglądałam kulinarny reportaż z wycieczki za czeską granicę redakcyjnej koleżanki i jak się pewnie już domyślacie, na jednym zdjęciu pyszniły się owe knedliki. Z premedytacją kupiłam nadmiar pieczywa, żeby mieć doskonały pretekst do ich zrobienia. A że zużycie butelki wytrawnej sherry jest sprawą równie pilną, poszalałam trochę mieszając smaki Europy na jednym talerzu.

Pozwólcie, że skromność schowam na chwilę do kieszeni, bo wyszło świetnie. Czasami potrzeba takiej odmiany, połaskotania kubków smakowych innym doznaniem, a także odświeżenia repertuaru dań. Każda taka zmiana, to uchylenie drzwi, przez które zaraz dostają się kolejne pomysły. Kuchnia to świetne miejsce do twórczego działania. Kiedy macie ochotę na zmianę, spróbujcie przewietrzyć menu – to tańsze i mniej kłopotliwe niż przemeblowanie pokoju czy wymiana garderoby, a dostarcza tylu wrażeń…

polędwiczki knedliki 21

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORKAMI

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 80 g boczku
  • 2 szalotki
  • 6 suszonych pomidorków
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 120 ml wytrawnej sherry
  • 120 ml świeżej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Boczek kroimy w niewielkie słupki (lub w kosteczkę). Szalotki obieramy i drobno siekamy. Suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, a natkę pietruszki drobno siekamy.

Na średnik ogniu na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy boczek i smażymy przez 3 minuty, po czym dodajemy szalotki, natkę i pomidorki. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut, aż szalotki zmiękną.

W międzyczasie kroimy polędwiczkę wieprzową w plastry, układamy płasko i oprószamy pieprzem. Przekładamy usmażone warzywa na talerz, a na patelni układamy jedną warstwą polędwiczki. Smażymy bez obracania przez 5 minut, a następnie obracamy, wkładamy ponownie warzywa i wlewamy sherry i śmietanę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 15-20 minut.

KNEDLIKI BUŁCZANE

  • 1 bagietka (najlepiej wczorajsza)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 ml mleka
  • 250 g mąki
  • masło

Bagietkę kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy sól i widelcem rozbełujemy. Wsypujemy mąkę porcjami, mieszając intensywnie. Na koniec wlewamy mleko, mieszamy i do ciasta dodajemy bagietkę. Zwilżamy dłonie i zagniatamy ciasto z bułką. Gdy ciasto dość równo wypełni luki między kawałkami bułki, przykrywamy i odstawiamy na ½ h.

W dużym, szerokim garnku zagotowujemy wodę. Mokrymi dłońmi formujemy dwa podłużne knedle. Wkładamy go groącej wody, zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez 15 minut. Woda nie może mocno się gotować! Po tym czasie obracamy knedle i dogotowujemy knedle

(ok. 8-10 minut).

Wyjmujemy gotowe knedle na deskę. Przed podaniem kroimy w plastry i obsmażamy na maśle.

(przepis na knedliki wg Kulinarnego Atlasu Świata)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.