Czeski gulasz piwny

gulasz piwny 12

Staramy się za często nie chodzić do sklepu, a co się z tym wiąże wygrzebujemy wszystkie skarby z zamrażarki. Mam tam jeszcze trochę wieprzowiny z końca stycznia, która mogłaby jeszcze poleżeć, ale po co ma leżeć, skoro może popłynąć… w piwie na przykład. Ugotowałam więc bardzo prosty gulasz piwny rodem z Czech.

Przygotowanie gulaszu nie wymaga większego wysiłku, ale bardzo ważne jest użycie właściwego rodzaju piwa. Musi być to bardzo łagodne, pozbawione goryczki piwo. Lekko lurowate, takie które mój mąż zwykł określać mianem „sikacza”. Jeżeli sięgnięcie po wyraziste piwo, w czasie długiego gotowania ono zgorzknieje, psując całą potrawę. Poza tym szkoda dobrego, aromatycznego trunku do gulaszu.

Do gulaszu o czeskich korzeniach najlepiej pasują knedliki bułczane, które uwielbiam, ale dość rzadko robię, bo ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, a o ten czas dość trudno w natłoku codziennych zajęć. Myślę, że kluski śląski byłyby również doskonałe, ale tym razem sięgnęłam po paczkę włoskich gnocchi, bo po prostu akurat miałam je w lodówce.  Choć może gdybym zanurkowała głębiej do zamrażarki, to znalazłyby się tam jeszcze jakieś kluchy…

gulasz piwny 11

CZESKI GULASZ PIWNY
  • 500 g wieprzowiny na gulasz (np. łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 500 ml jasnego, łagodnego piwa
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 kromka chleba (najlepiej razowego)
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Osuszone mięso kroimy w kostkę i oprószamy papryką. Cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i zrumieniamy w dużym rondlu na oleju rozgrzanym na średnim ogniu. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając, przez ok. 10 minut. Posypujemy kminkiem i wlewamy połowę piwa. Przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.

Drobno kruszymy chleb i dodajemy do mięsa wraz z pozostałym piwem. Gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy najlepiej z knedlikami bułczanymi, ale kluski również doskonale pasują.

gulasz piwny 13

(przepis wg Kulinarnego Atlasu Świata)

16 thoughts on “Czeski gulasz piwny

Add yours

  1. Bardzo dobrze jest w tym czasie gospodarować mrożonkami, a kwestia ostatniej okruszyny, to nie jest temat aktualny tylko na teraz, a przez całe życie, to elementarna kwestia szacunku, tak to widzę. Pozdrawiam serdecznie, dobrego dnia Ci życzę, i wszystkiego dobrego, nie tylko na świąteczne dni. Serdeczności, dobra i spokoju.

    Liked by 1 person

    1. Wskoczył mi Twój komentarz do kosza, a zaglądam tam raz na miesiąc. Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Jedzenia nie wolno marnować i staram się kupować tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść, a ewentualny nadmiar mrożę. Potem już tylko trzeba zaglądać regularnie do zamrażarki, bo żywność nie może tam leżeć wiecznie. Pozdrawiam i życzę zdrowia oraz pogody ducha w tych dziwnych czasach.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: