Chow mein, czyli danie z krótko smażonego makaronu z dodatkami, jest jednym z najbardziej znanych specjałów kuchni chińskiej. Spory wybór potraw chow mein oferuje każdy Chinese take-away na zielonej wyspie, ale my do Chińczyka regularnie zaglądamy po kaczkę, a „makaron po chińsku” gotujemy sobie sami w domu.
Przede wszystkim dlatego, że poza domem staramy sie wybierać potrawy, których u siebie nie jadamy. Takie, które są zbyt pracochłonne, zbyt wyszukane, zbyt egzotyczne. Takie dania, do przyrządzenia których ciężko dostać składniki, a restauracje mają swoich dostawców, którzy sprawadzają je z odległych stron lub od tych producentów, którzy sprzedają swoje wyroby tylko lokalom gastronomicznym
Natomiast to, co można przygotować prosto, szybko i z ogólnie dostępnych składników, gotujemy w domu. Zrobienie makaronu z krewetkami zajmuje niewiele czasu, wszystkie składniki dostałam w lokalnym sklepie, a do wykonania potrzeba podstawowych przyborów, które każdy ma w kuchni. Jest to idealne danie obiadowe w środku tygodnia dla każdego, kto lubi chińszczyznę. Moja rodzina była bardzo zadowolona.
CHOW MEIN Z KREWETKAMI
- 4 gniazdka jajecznego makaronu azjatyckiego (ok. 300 g)
- 200 g mrożonych krewetek królewskich
- 150 g groszku śnieżnego
- 1 marchewka
- 2 zielone cebulki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki wytrawnej sherry
- 4 łyżki sosu sojowego
- świeżo zmielony pieprz
Krewetki rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Makaron gotojumy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy olejem sezamowym, mieszamy, by cały się nim pokrył (dzięki temu nie będzie się sklejał) i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w „zapałki”, czyli w cieniutkie słupki. Umytą cebulkę kroimy pod skosem w plasterki. Pokrojone warzywa również odstawiamy na bok.
Olej słonecznikowy rozgrzewamy w woku lub na dużej patelni na dość mocnym ogniu. Czosnek obieramy i szatkujemy bardzo drobno (lub przeciskamy przez praskę). Smażymy czosnek przez 30 sekund na patelni, aż zacznie wydobywać aromat, a następnie dokładamy krewetki. Smażymy przez 3 minuty, po czym wsypujemy groszek, mieszamy i wlewamy sherry. Chwilę smażymy, aż sherry niemal całkowicie wyparuje, a następnie dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy.
Zmniejszamy ogień i wlewamy sos sojowy. Przyprawiamy pieprzem. Podgrzewamy całość, mieszając, jeszcze 2-3 minuty, po czym przekładamy do misek lub głębokich talerzy. Posypujemy marchewką oraz zieloną cebulką i podajemy od razu.
Leave a comment