Szwedzka szynka świąteczna

julskinka 2Mój Mąż ostatnimi czasy nabrał niezwykłej ochoty na szynkę pieczoną w domu. Gotowe wyroby garmażeryjne przestały go zadowalać, więc postanowił wziąć sprawy w swoje ręce, jak na Głowę Rodziny przystało, i zaopatrzyć naszą lodówkę w pożądaną ilość wieprzowiny. Martw się, droga żono, co z tym fantem teraz zrobić…

Na zadanie nie narzekam, przecież to dobra okazja do eksperymentów kulinarnych oraz testowania nowych przepisów. Raz czy dwa, jasne… Ale pełny zamrażalnik szynki… Spodziewajcie się nowych przepisów na pieczeń wieprzową!

Szynka w skorupce miodowo-musztardowej jest tradycyjnym daniem świątecznym w Szwecji. Jest królową i ozdobą bożonarodzeniowego stołu. Na wycieczkę do Szwecji, tym bardziej bożonarodzeniową, nie wybieram się w najbliższej dekadzie, ale na julskinkę mogę sobie pozwolić. Kiedy zaś mam ochotę na skandynawskie klimaty, zaglądam na blog Moniki Polka w Szwecji, która pięknie opisuje i fotograficznie dokumentuje swoje życie pod drugiej stronie Bałtyku.

Julskinka znaczy dosłownie szynka bożonarodzeniowa. Jak każda tradycyjna potrawa ma tyle wersji, ile szwedzkich gospodyń. Jedne przepisy zalecają kupić szynkę peklowaną lub zapeklować świeże mięso, inne słowem o peklowaniu nie wspominają. Szynka jest wpierw gotowana, a  później dopiekana, zaś w innych przepisach jest tylko pieczona. Niektórzy marynują, inni nie. Skorupka bywa gruba, ale częściej jest cieniutka, a w niektórych wariacjach widziałam jedynie oprószoną bułką tartą.

Wybrałam przepis na szynkę pieczoną w grubej skorupce naszpikowanej goździkami, który znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata. Wersję z uprzednim gotowaniem podaje Anya z bloga Inspiracje z Północy. Znajdziecie tam nie tylko kolejny przepis na julskinkę, ale również wiele innych smakowitych dań kuchni skandynawskiej.

julskinka 1julskinka 3JULSKINKA

(przepis wg Kulinarnego Atlasu Świata, z niewielkimi zmianami)

  • szynka wieprzowa (1,5 kg)

Marynata:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • oliwa

Skorupka:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • tarta bułka

1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z taką ilością oliwy, aby powstała gęsta masa. Smarujemy szynkę z każdej strony, wkładamy szynkę do sporego naczynia, przykrywamy i marynujemy w lodówce 48 godzin.

2. Po wyjęciu z lodówki usuwamy warzywa i nacieramy solą, jeśli mięso nie było wcześniej peklowane. Związujemy nitką, aby zachowało ładny kształt. Wstawiamy w brytfance do piekarnika nagrzanego do 140ºC i pieczemy 1,5 godziny.

3. Aby przygotować skorupkę, musimy wymieszać wszystkie  składniki z taką ilością bułki tartej, żeby powstała masa o konsystencji miękkiego masła. Wyjmujemy mięso na 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy nić, którą było związane i rozsmarowujemy na nim przygotowaną masę na skorupkę. Nożem rysujemy na skorupce kratkę i dekorujemy goździkami. Zwiekszamy temperaturę do 190ºC i zapiekamy szynkę. Po wyjęciu odstawiamy mięso na 10 minut. Podajemy pokrojone w plastry.

7 thoughts on “Szwedzka szynka świąteczna

  1. Oj, inspiracji kulinarnych u mnie wiele nie znajdziesz…..
    Ale szyneczkę w ten sposób zrobioną jdałam, przyjaciółka robi, pyszna! (Szynka, nie przyjaciółka). Postaram się na kolejne święta zrobić, wypadałoby!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s