Ten przepis (lub inny podobny) powinien znaleźć się na blogu wieki temu. Jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni irlandzkiej. Spędzając wakacje na zielonej wyspie, natkniecie się na niego przy śniadaniu, podczas lunchu i w czasie obiadu. Doskonały na słodko i na słono. Idealny dodatek do kremowych zup, który swoją bogatą teksturą przyjemnie uzupełnia aksamitność zupy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki, gdyż bogaty jest w błonnik, a to istotne dla właściwej diety. Genialny z genialnym irlandzkim masłem i jednym z genialnych irlandzkich dżemów. Niezastąpiony. Ulubiony chleb Króliczki. Symbol wyspiarskiej gościnności. Sentymentalna podróż do krainy dzieciństwa. Po mału odzyskuje swoje należne miejsce w jadłospisie, które stracił pod naciskiem chleba tostowego. We mnie znalazł oddaną miłośniczkę, bardzo się nawzajem lubimy. Poniższy przepis to bogatsza wersja z dodatkiem jajka, pieczony pół na pół z mąki pszennej i razowej. Polecam!
IRISH BROWN BREAD
- 200 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej razowej lub Graham
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cream of tartar (winnego kamienia)
- 1 ½ łyżki otrąb pszennych
- 1 ½ łyżki otrąb owsianych
- 25 g margaryny
- 1 łyżeczka naturalnego miodu
- 1 rozbełtane jajko
- 350 ml maślanki
Piekarnik nagrzewamy do 190°C (z termoobiegiem). Lekko natłuszczamy okrągłą formę (średnica ok. 19 cm) lub keksówkę. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z sodą, solą i cream of tartar do dużej miski. Dodajemy mąkę razową, otręby owsiane i pszenne, wszystko dokładnie mieszamy.
Margarynę dodajemy do miski z mąką, wyrabiamy palcami. Maślankę mieszamy z rozbełtanym jajkiem i miodem. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy. Na wierzchu końcem noża robimy nacięcie w kształcie krzyża. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb powinnien wydawać głuchy dźwięk, gdy uderzymy jego spód. Chleb po wyjęciu z formy zawiajmy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Fajne, bardzo lubię chleby
LikeLiked by 1 person
Moje dziecko powiedziało, że to jest najlepszy chleb na świecie, ale ona jest Irlandką… 😉
LikeLiked by 1 person
Muszę upiec w takim razie i już wiem kiedy – na powrót mojego dziecka! Troszkę starszego od Króliczki 🙂
LikeLiked by 1 person
🙂
LikeLike
Pychota! 🙂 Na sam widok chce się jeść taki domowy chleb 🙂
Mam pytanie odnośnie przepisu – dlaczego dodajesz margarynę, a nie masło? Masło jest zdrowsze, poza tym, irlandzkie masło jest znakomite! Piszę dlatego, że w ogóle nie używam margaryny i zastanawiam się, czy można zamienić składniki?
LikeLiked by 1 person
Pewnie, że można. To tylko 25 g 🙂 Osobiście wolę masło, bo żadna margaryna nie dorówna jemu smakiem. Co do względów zdrowotnych, to pamiętam, jak mama mi je ograniczała, strasząc sklerozą (jako dziecko uwielbiałam wyjadać je z maselniczki 😉 ). Użyłam margaryny Storck (podobna do Kasi, obie tej samej firmy), bo taki przepis. Musiałam ją specjalnie kupić, bo nigdy nie mam w domu 😉 We wszystkich kuchniach, w których pracowałam używało się margaryny (wypieki są lżejsze, nie twardnieją tak szybko – podobno, bo nigdy nie porównywałam). Ale kremu do ciasta z margaryny bym nie zrobiła! Co to to nie!
LikeLiked by 1 person
Oj, tak, masło było straaasznie niezdrowe 😉 Teraz też trzeba wyszukiwać masło odpowiedniej jakości, bo zdarza się, że do masła dodawane są “ciekawe” składniki.
LikeLiked by 1 person
Irlandzkie masło na szczęście ma się dobrze. Różnicę widać, gdy się chce masło sklarować.
LikeLiked by 1 person
Nie klarowałam jeszcze w domu, zazwyczaj kupuję gotowe ghee. Ale pewnie klarowanie nie jest skomplikowane 🙂
LikeLiked by 1 person
Banalne, rozpuszczasz masło w rondelku i zdejmujesz łyżką szumowiny. Kiedyś z takiego polskiego “masła” zostało mi tak niewiele, że poszłam do sklepu po irlandzkie…
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
LikeLiked by 1 person
Dzięki 🙂
LikeLike
Hmm, dobry chlebek nie jest zły, a ten wygląda pysznie 🙂
LikeLiked by 1 person
Dziękuję 🙂
LikeLike
U mnie chleba ciemnego ,dobrego nie ma ,jakiś tam o konsystencji waty tak ,ale to nie chleb.Więc będę musiała coś upiec ,propozycja dla mnie.
LikeLiked by 1 person
Właśnie nie pierwszy raz słyszę, że w Hiszpanii trudno o dobry chleb. Co Hiszpanie jedzą w zamian?
LikeLike