Irlandzki ciemny chleb – Irish Brown Bread

chleb brazowy 3Ten przepis (lub inny podobny) powinien znaleźć się na blogu wieki temu. Jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni irlandzkiej. Spędzając wakacje na zielonej wyspie, natkniecie się na niego przy śniadaniu, podczas lunchu i w czasie obiadu. Doskonały na słodko i na słono. Idealny dodatek do kremowych zup, który swoją bogatą teksturą przyjemnie uzupełnia aksamitność zupy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki, gdyż bogaty jest w błonnik, a to istotne dla właściwej diety. Genialny z genialnym irlandzkim masłem i jednym z genialnych irlandzkich dżemów. Niezastąpiony. Ulubiony chleb Króliczki. Symbol wyspiarskiej gościnności. Sentymentalna podróż do krainy dzieciństwa. Po mału odzyskuje swoje należne miejsce w jadłospisie, które stracił pod naciskiem chleba tostowego. We mnie znalazł oddaną miłośniczkę, bardzo się nawzajem lubimy. Poniższy przepis to bogatsza wersja z dodatkiem jajka, pieczony pół na pół z mąki pszennej i razowej. Polecam!

chleb brazowy 4

IRISH BROWN BREAD

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej lub Graham
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cream of tartar (winnego kamienia)
  • 1 ½ łyżki otrąb pszennych
  • 1 ½ łyżki otrąb owsianych
  • 25 g margaryny
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu
  • 1 rozbełtane jajko
  • 350 ml maślanki

Piekarnik nagrzewamy do 190°C (z termoobiegiem). Lekko natłuszczamy okrągłą formę (średnica ok. 19 cm) lub keksówkę. Mąkę pszenną przesiewamy wraz z sodą, solą i cream of tartar do dużej miski. Dodajemy mąkę razową, otręby owsiane i pszenne, wszystko dokładnie mieszamy.

Margarynę dodajemy do miski z mąką, wyrabiamy palcami. Maślankę mieszamy z rozbełtanym jajkiem i miodem. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy. Na wierzchu końcem noża robimy nacięcie w kształcie krzyża. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb powinnien wydawać głuchy dźwięk, gdy uderzymy jego spód. Chleb po wyjęciu z formy zawiajmy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia.

15 thoughts on “Irlandzki ciemny chleb – Irish Brown Bread

  1. Pychota!🙂 Na sam widok chce się jeść taki domowy chleb🙂
    Mam pytanie odnośnie przepisu – dlaczego dodajesz margarynę, a nie masło? Masło jest zdrowsze, poza tym, irlandzkie masło jest znakomite! Piszę dlatego, że w ogóle nie używam margaryny i zastanawiam się, czy można zamienić składniki?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s