Przepis dla Sylwii: Conchiglioni faszerowane łososiem

muszle z lososiem 3Sylwia mnie poprosiła: – Może zamieściłabyś jakiś przepis z wędzonym łososiem? Prośba mile mnie zaskoczyła, bo od razu rozpaliła moje myśli, co by też smacznego i niebanalnego z wędzonym łososiem zaproponować. – Bo akurat mam wędzonego łososia – dodała po chwili. Oj, to już zrobiło się gorąco, bo przepis potrzebny od zaraz, najlepiej na wczoraj.

Było to dwa dni temu, więc nie wiem, czy łosoś jeszcze czeka u Sylwii w lodówce, ale na wszelki wypadek spieszę z przepisem.  W mojej lodówce ryby nie było, więc zakupy okazały się nieuniknione. Na całe szczęście mieszkam w małej wsi, o której lubię mówić, że tu wszystko znajduje się po drugiej stronie drogi. Sklep, kościół, restauracja, szkoła i przedszkole, nawet weterynarz. Kupiłam łososia i śmietanę, makaron miałam, pozostało poczekać na męża, który obiecał zdobyć świeży koperek.

Oryginalny przepis na muszle faszerowane rybą pochodzi z czasopisma „Claudia”, które również należało do chętnie kupowanych przez moją Mamę. Pomysł publikowany w poprzednim tysiącleciu (1999r.) nic nie stracił na swoim uroku, a mnie nigdy się nie znudzi, bo to danie przyrządzam może raz w roku. Dziś ze specjalną dedykacją dla Sylwii.
muszle z lososiem 2

muszle z lososiem 1

CONCHIGLIONI FASZEROWANE ŁOSOSIEM

  • ok. 25 – 30 makaronowych dużych muszli
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g surowego łososia (uprzednio wyfiletowanego i pozbawionego skóry)
  • pęczek koperku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • białko z jednego jaja
  • ok. 300 ml świeżej śmietany
  • pieprz, sól
  • masło do wysmarowania naczynia

Naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200˚C.Makaron należy podgotować (ok. 7 minut).

Białko ubijamy na sztywną pianę. Surowego łososia miksujemy z wędzonym. Dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny. Mieszamy wszystko z połową śmietany i pianą z białka. Doprawiamy pieprzem i solą.

Masą rybną napełniamy muszle za pomocą szprycy cukierniczej lub przy użyciu małej łyżeczki. Układamy makaron pionowo w naczyniu żaroodpornym (by muszle wyglądały, jakby siedziały na widowni).

Polewamy pozostałą śmietaną i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Makaron zapiekamy ok. 15 – 20 minut.

4 thoughts on “Przepis dla Sylwii: Conchiglioni faszerowane łososiem

  1. Dziekuje bardzo za przepis i dedykacje, napewno wyprobuje przy kolejnej okazji, bo tym razem moj losos powedrowal do pewnego sosu😉 mmmniam…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s