Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Baranina po królewsku

Krótki lipcowy urlop spędził z nami mój Teść Jerzy. Nie była to pierwsza wizyta, ani druga, ani nawet trzecia. Tata jest już stałym bywalcem zielonej wyspy, a najbardziej podobają mu się tutaj barany. Szczególnie na talerzu.

W tym roku umówiliśmy się, że jeden obiad ugotuje mój mąż, jeden ja, jeden przypadnie w udziale Tacie, a w pozostałe dni będziemy stołować się w restauracjach. Przy podziale menu nie było żadnych kłótni. Każdy z nas zaproponował coś innego, według sugerowanego jadłospisu ustaliliśmy kolejność warty w kuchni i każdy zabrał się do robienia listy zakupów.

Tata, miłośnik baraniny, przygotował dla nas wspaniałą ucztę. Irlandzkie mięso przyrządził na sposób polski, iście królewski, a porcjom baraniny towarzyszyły moje ukochane gůmiklyjzy, czyli kluski śląskie.

pieczeń barania 5– Ile mam tych klusek ugotować? – pyta Mistrza Patelni ( w tej roli mój Teść) Kuchcik (czyli mój Mąż).

– Ja będę jadł barana, nie klyjzy! – oburza się Mistrz.

– Dobrze…  3 dla Ciebie, 5 dla mnie i 10 dla Dagmary…

Jeśli chodzi o baraninę, muszę coś wyjaśnić. Każdy, kto lubi baranie mięso, wie, że przy jego przyrządzaniu trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę wiek owcy. W Irlandii w handlu najczęściej można dostać lamb, czyli mięso ze sztuki do 12. miesięca życia. Takie mięso zostało tutaj użyte.

BARANINA PO KRÓLEWSKU (przepis i wykonanie – mój Teść)

Mięso: udziec barani 1.350 kg

Marynata: świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, maślanka.

Do naszpikowania mięsa: ogórki kiszone (lub małosolne), ok. 5 ząbków czosnku, 400 g boczku wędzonego

Do sosu: liście laurowe, ziele angielskie, 1 cukinia, pół średniego korzenia selera, pieprz, sól, ewentualnie maggi oraz boczek, ogórki i czosnek, które nie zostały zużyte do szpikowania mięsa

oraz: olej do obsmażenia mięsa

pieczeń barania 1Mięso należy umyć i oprószyć grubo mielonym pieprzem ze wszystkich stron. Włożyć do miski, dodać garść ziela angielskiego. Mięso obłożyć liśćmi laurowymi, następnie włożyć do miski i zalać maślanką. Maślanki wlać tyle, by przykrywała mięso. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 48h. Od czasu do czasu obracać mięso w zalewie.

pieczeń barania 2Po 48h wyjąć mięso z zalewy. Zalewę należy wylać. Z mięsa poobcinać wszystkie tłuste, twarde kawałki. Mięso osuszyć.

pieczeń barania 3Z boczku odciąć skórę. Skórę zostawić na smak do sosu. Ogórki, czosnek i boczek pokroić w krótkie słupki. Mięso nacinać dość głęboko na krzyż. W każdą dziurkę wkładać kawałek ogórka, boczku i czosnku. Do szpikowania wybierać “mięsne” kawałki boczku, tłuste zostawić do sosu. Mięso szpikować z każdej strony, potem natrzeć solą i pieprzem.

Mięso obsmażyć w dużym garnku na oleju z każdej strony. Dodać odciętą skórę z boczku i pozostałe tłuste kawałki. Podlać gorącą wodą, przykryć, zmiejszyć ogień i dusić mięso ok. 1,5 -2h.

Na początku duszenia dodać pozostałe ogórki kiszone (ilość według uznania). Dodać liście laurowe, garść ziela angielskiego i pozostały czosnek. W czasie duszenia uzupełniać wodę.Po 45 minutach obrócić mięso.

Cukinię i seler (pokrojone w kostkę) dodajemy po kolejnych 15 minutach. Sprawdzić smak, ewentualnie dosolić lub dodać maggi. Pamiętać o uzupełnianiu wody.

pieczeń barania 4Po uduszeniu mięso wyjąć z garnka, pokroić na porcje. Ułożyć na talerzach, sosem polać kluski. Uzupełnieniem była u nas zielona fasolka szparagowa.

6 thoughts on “Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Baranina po królewsku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s