Gulasz z amerykańskiego Południa: Brunswick stew

brunswick stew 12

Lubię wracać do tematu comfort food, co pewnie łatwo tu zauważyć. Po rozmowach z wieloma osobami oraz po przeczytaniu całkiem pokaźnej ilości artykułów, wyciągnęłam takie wnioski. Ogólnie najprędzej do stanu równowagi doprowadzają słodycze i to po nie sięga znaczna grupa ludzi, kiedy czują się wykopani ze swojej strefy komfortu. Ale jeśli zwiększy się liczbę czynników wpływających na nastrój i doda np. porę roku, aurę, przełomowe wydarzenia, wtedy słodycze zaczynają gonić wszelkie jednogarnkowce, jako remedium na potężną chandrę.

Nowy Rok dla wielu wcale nie jest okazją do szampańskiego nastroju. Kolejny rok, kolejny siwy włos, kolejne wyzwania. Podczas gdy jedni otrzepują się niczym feniks z popiołów, inni mają ochotę zakopać się jak najgłębiej. Sama mam mieszane uczucia. Z jednej strony nowy rok to nowe rozdanie, a z drugiej widzę, ile planów nie zrealizowałam w poprzednim, ile czasu zmarnowałam, ile spraw mogłam rozegrać lepiej. Czas wyrzucić stary kalendarz i zacząć zapisywać nowy, a mnie się zdaje, że w tym poprzednim jeszcze wiele dałoby się upchnąć. Ale miniony czas już nie wróci, nie da drugiej szansy.

Koleżanka ze Stanów niedawno w zapale zawołała: – Idę gotować Brunswick stew – szef mnie wkurzył, lunch w kantynie był obrzydliwy i jeszcze mnie samochód na parkingu ochlapał błotem do pasa. Na szczęście poszła, zanim zdążyłam ją zapytać, czy to specjał niemiecki, bo mi się skojarzyło od razu z Brunszwikiem. A jest to danie z południa Stanów, o którego pochodzenie biją się dwa Brunswicki – hrabstwo w Wirginii oraz miasto w Georgii. Z dużym prawdopodobieństwem powstało jako wspomnienie kuchni niemieckiej, gdyż oba stany są zamieszkane przez dość liczną grupę wskazującą na niemieckie korzenie. Podobno pierwotnie gotowano je z wiewiórek, czego nawet nie chcę sobie wyobrażać, a dziś triumfy święci kurczak i inne mięsa.

Nie ma jednego przepisu na gulasz z Brunswicku. Mięso, fasola limeńska, kukurydza i pomidory to niemal zawsze obecne składniki. Ma być dużo, ma być pożywnie i ma być smacznie. I niezbyt drogo. Po takim obiedzie, aż się prosi obejrzeć solidny film amerykański. A jeszcze lepiej parodię filmową, np. w stylu braci Coen.

brunswick stew 11

BRUNSWICK STEW
  • 900 g udek z kurczaka
  • 900 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 małe puszki kukurydzy (150 g każda)
  • 1 puszka fasoli limeńskiej (400 g)
  • 230 ml wytrawnego białego wina
  • 450 ml wywaru z kurczaka
  • kilka kropel Tabasco
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (oraz trochę do przybrania)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Z kawałków kurczaka usuwamy nadmiar skóry, tłuszczu i ewentualne resztki piór. Nacieramy solą i papryką. W dużym garnku lub dużym naczyniu na casserole rozgrzewamy masło i oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy połowę kurczaka i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 12 minut, by zezłocił się z każdej strony. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz, a następnie obsmażamy resztę mięsa. Obsmażone wyjmujemy łyżką cedzakową.

Do garnka wsypujemy cebulę, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, by zmiękła. Wlewamy pomidory, wino, wywar z kurczaka oraz dodajemy kilka kropel Tabasco. Wsypujemy posiekaną natkę, zagotowujemy, mieszając. Gdy zawrze, wkładamy do garnka kawałki kurczaka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i wypłukaną fasolę, przykrywamy garnek do połowy i gotujemy jeszcze 20 minut. Mąkę wsypujemy do miseczki i dodajemy 4 łyżki wody. Mieszamy, by zrobić pastę, która następnie rozprowadzamy chochlą gulaszu. Wlewamy zawiesinę do garnka z gulaszem i gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając cały czas. Przed podaniem każda porcję posypujemy natką pietruszki. Gulasz podajemy z chlebem (lub z drobnym makaronem).

brunswick stew 10

(przepis z moimi zmianami wg 1001 One Pot, Casserole, Soups and Stews)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: