Kiełbaski norymberskie z kapustą

We wrześniu Lidl świętuje Oktoberfest tygodniem alpejskim, co jest okazją, by kupić słynne Nürnberger Rostbratwurst i inne przysmaki spod samiuśkich Alp… Niemieckie wyroby raczej trudno dostać w innych okolicznościach w naszych stronach (poza słonymi paluszkami, preclami i piwem), więc zawsze to atrakcja i pewna odmiana w codziennym menu. Jednak jak to bywa z kiełbasą, często nie ma o czym pisać. To znaczy można napisać, ale nie bardzo wydaje się to stosowne…

Bo czy wspomnienia o białej kiełbasie zagrzanej w wodzie i podanej z musztardą mogą kogoś zainteresować. Nudy nieziemskie, ale może się skuszę i specjalnie dla moich drogich czytelników tę kiełbasę sfotografuję i opiszę skomplikowany proces podgrzewania bawarskiego przysmaku. Ostatnim razem (a było to 4 lata temu!) pokazałam kiełbasę turyńską, dziś zaś zaszczytu dostąpią kiełbaski norymberskie.

Kiełbaski, bo to zupełne maluchy wśród niemieckich wytworów masarskich. Każda z nich waży zaledwie 25 g, ale za to jaka jest charakterna. Dość pieprzna i przyprawiona solidnie majerankiem zawsze paraduje w towarzystwie koleżanek. Z kiszoną kapustą i tłuczonymi ziemniakami ich drużyna stanowi całkiem przyzwoite danie obiadowe. Dla zachowania encyklopedycznego porządku dodam jeszcze, że kiełbaski norymberskie pochodzą z… Norymbergii. Chciałam napisać: Co za zaskoczenie, co nie?! Tylko popłakałam się ze śmiechu, co też za głupoty wystukują palce na klawiaturze.

KIEŁBASKI NORYMBERSKIE Z KAPUSTĄ
  • kiełbaski norymberskie (6 sztuk na porcję)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Kapusta:

  • 1 puszka kiszonej kapusty w białym winie (Weinsauerkraut), ok. 800 g (lub kapusta kiszona z beczki)
  • 2 łyżki klarowanego masła lub 1 łyżka oleju słonecznikowego i 1 łyżka masła
  • 150 g wędzonego boczku bez chrząstek
  • 1 duża cebula
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 listki laurowe (świeże)
  • 1 łyżka kminku (może być mielony)
  • 150 ml wywaru warzywnego

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w słupki. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy boczek z cebulą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie do rondla wkładamy kapustę, zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy przyprawy: listki laurowe, kminek oraz ziarna jałowca. Zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę, przykrywamy i dusimy 40 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Smażymy kiełbaski przez 5 minut, obracając je regularnie. Kiełbaski podajemy z kapustą i ziemniakami purée (i musztardą, gdy ktoś lubi).

(przepis na kapustę inspirowany przepisem z Culinaria Germany)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑