Kotlety schabowe z sosem jabłkowym

Tak jak do jagnięciny Irlandczycy podają sos miętowy, tak do schabu serwowany jest sos jabłkowy. Koniecznie z ulubionej odmiany jabłek na przetwory – Bramley. W najprostszej wersji ten sos składa się… z jabłek i wody, wyrafinowane wersje bywają słodzone miodem, doprawiane cynamonem lub na ostro musztardą, a ich smak podkręcany jest winem lub cydrem. Oczywiście na wyspach można kupić taki sos w słoiku, do czego zdecydowanie nie zachęcam.

Kupne sosy mają przede wszystkim słaby skład – często są słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, a większość zawiera przy tym konserwanty. Oczywiście są też takie, które mają dobry skład, jak na przykład produkt Ballymaloe z musztardą francuską czy Simple Better z szałwią z sieci Dunnes. Jabłka są jednak zdecydowanie tańsze, a przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu, ani nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności, toteż polecam domową produkcję.

Co do jabłek – do gotowania czy pieczenia Irlandczycy zazwyczaj wybierają te odmiany, które się słabo wypadają jako deserowe. Gorzkawe ‘Crab apples’ zawierają dużo pektyny, więc świetnie sprawdzają się w galaretkach i dżemach, a ‘Bramley’ są bardzo kwaśne, lecz łagodnieją pod wpływem temperatury, a przy tym robią się niesamowicie puszyste, dlatego wykorzystuje się je do sosów i musów. Nie wiem, czy w Polsce są dostępne – zawsze można je zastąpić odmianą ‘Jonagold’ lub ‘Golden Delicous’.

KOTLETY SCHABOWE Z SOSEM JABŁKOWYM
  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku (suszonego)
  • ½ łyżeczki szałwii (suszonej)
  • ½ łyżeczki papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Sos jabłkowy

  • 4 jabłka odmiany ‘Bramley’
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy tymianek, szałwię i paprykę, następnie doprawiamy pieprzem i całość mieszamy. Pastą czosnkową nacieramy kotlety z obu stron i odstawiamy na czas przygotowania sosu.

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w spora kostkę i przekładamy do rondelka. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż wszystkie zmiękną (od czasu do czasu warto je zamieszać). Dodajemy masło, miód i cynamon. Gdy nieco przestygną, blendujemy na gładko.

Na patelni rozgrzewamy oliwę na mocnym ogniu. Ustawiamy kotlety na sztorc, tłuszczem do dołu i smażymy przez 4 minuty (w razie potrzeby przytrzymujemy je w pozycji pionowej przy użyciu szczypiec). Następnie zmniejszamy temperaturę i smażymy kotlety po 4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jabłkowym (ciepłym lub w temperaturze pokojowej), ziemniakami i surówką.

2 thoughts on “Kotlety schabowe z sosem jabłkowym

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: