Stolzer Heinrich, czyli kiełbasa turyńska w sosie piwnym

dumny-heniek-08

Oktoberfest dobiega już końca, ale nie szkodzi to spróbowaniu specjałów kuchni niemieckiej. Mam w domu ogromnego fana mięsa (w tym kiełbasy), kartofli i kapusty, toteż kulinarna podróż do niemieckich landów zyskuje nie tylko aprobatę, ale wręcz poklask przy stole. Tym razem wybór padł na Turyngię, z której pochodzi słynna Thüringer Rostbratwurst – kiełbasa wieprzowa z dodatkiem kminku.

Jest to produkt regionalny z oznaczeniem GI – „chronione  oznaczenie geograficzne”, co poświadcza, że została wyprodukowana w konkretnym miejscu, ale już na przykład kminek użyty do jej zrobienia może pochodzić z innych stron. Nie jest to królowa wśród kiełbas, bo konsystencją zbliża się do parówki, ale właśnie wspomniany kminek nadaje jej charakteru. Zamiast usmażyć ją tak po prostu, bez finezji i polotu, przyrządziłam ją tak, jak to robią w Turyngii. A potrawa ma ciekawą nazwę, która znaczy „dumny Henryk”. Wolę nie wnikać, z czego ów Henryczek był taki dumny, ale patrząc na kiełbasę…

Mąż oczywiście oponował przed, jak to nazwał, „zbrzydzeniem kiełbachy piwem”. Gdy spróbował, powiedział tylko „Wow! Dobre to!” Spróbujcie koniecznie, jeśli tylko uda się Wam dostać te kiełbaski.

dumny-heniek-07

STOLZER HEINRICH

  • kiełbasa turyńska (2 szt. na osobę)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka octu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Kiełbasę smażymy na maśle na niezbyt dużym ogniu, aż zbrązowieje. Kiełbasy wyjmujemy z patelni, a n gorące masło wsypujemy mąkę, mieszamy cały czas i gotujemy, dopóki nie zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wlewamy piwo i wywar z mięsa, gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i nie będzie miał żadnych grudek. Dodajemy listki laurowe i ocet, gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy ponownie kiełbaski, podgrzewamy ok. 5 minut.

dumny-heniek-05

Przepis z Culinaria Germany z moimi niewielkimi zmianami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s