Myślicie już o świętach wielkanocnych? Mnie myśl o świętach dodaje skrzydeł. Dziś o świcie ukrywałam zapas czekoladowych jajek, żeby dzieci nie znalazły ich przed czasem. Wyjęłam już wszystkie żółciutkie kurczaczki, porcelanowe zajączki, a posadzoną kilka dni temu rzeżuchę już zdążyli w tajemniczych okolicznościach zjeść nieznani sprawcy. A trochę sama uskubałam do sałatki…
Martwi mnie, że tak wiele osób twierdzi, że świąt nie będą obchodzić, bo przez kwarantannę się już nie opłaca starać. Wręcz przeciwnie – moim zdaniem trzeba się jeszcze bardziej postarać. Nie pozwolić sobie odebrać nadziei, jaką niesie Wielkanoc. Czerpać siłę z budzącej się do życia przyrody. Odnajdywać radość w najprostszych przygotowaniach jak farbowanie jajek czy robienie z dziećmi palmy. Mnie cały czas po głowie chodzi refren z piosenki do filmu Przedwiośnie:
Chociaż runął Ci świat,
Wiosna przyjdzie i tak.
W bardzo wiosennym klimacie jest sałatka z przepiórczymi jajkami, którą dosmaczają zioła z ogródka. Gdy my śledzimy z niepokojem wiadomości, na podwórku spokojnie zdążyły już mi wyrosnąć pietruszka, szczypiorek i mięta. Mała sprawa, a jak cieszy!
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI
- 8 przepiórczych jajek
- 200 g zielonej fasolki
- 200 g drobnych ziemniaków sałatkowych
- 1 filecik anchois
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka rzeżuchy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sok z ½ cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Zagotowujemy rondel lekko osolonej wody, do którego następnie delikatnie wkładamy jajka i gotujemy 2 minuty. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski z zimną wodą. Do wody po jajkach wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 4 minut.
Większe ziemniaki przekrawamy na połówki. Wyjmujemy łyżką cedzakową ugotowaną fasolkę, a do rondla wrzucamy ziemniaki, które gotujemy ok. 12-15 minut. Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy do przestudzenia. Kroimy drobno filecik anchois i mieszamy go w miseczce z sokiem z cytryny i ziołami. Do miski wkładamy ostudzone ziemniaki oraz fasolkę, wlewamy sos ziołowy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy całość. Obieramy jajka przepiórcze, każde przekrawamy na pół i układamy w misce z sałatką.
Te małe jajeczka mają swój urok 😉
LikeLiked by 1 person
To prawda 🙂
LikeLike
🙂
LikeLiked by 1 person
Twoja sałatka wygląda szalenie kusząco, wiosennie i apetycznie 🙂
LikeLiked by 1 person
Dziękuję 🙂
LikeLike
Urokliwe danie.
LikeLike