Carbonara z wędzoną makrelą

carbonara z makrela 13

Przez ostatnie dwa, może trzy lata problem plastikowych, jednorazowych śmieci stawał się jednym z najważniejszych tematów społecznych. Stawano do walki z pakowanymi w folię warzywami i owocami, z jednorazowymi kubkami do kawy na wynos, z workami na pieczywo itd. I dużo się zmieniło – warzywa i owoce coraz częściej można było spotkać luzem, kawę na wynos coraz częściej parzono nam we własnym kubku termicznym, a nawet koło pieczywa coraz częściej można było spotkać papierowe torebki.

Jeden wirus zmiótł jednak cały ten ekopostęp i to bez jednego głosu sprzeciwu. Od czasu epidemii nie spotkałam w sieci ani jednej opinii ekologa, że pakowanie każdej pojedynczej bułki w worek przez pracowników sklepów jest przesadą. Nikt już nie twierdzi, że ogórkom, cukiniom czy bakłażanom wystarczy ich własna skórka i nie potrzebują folii, by przetrwać podróż ze sklepu do naszej kuchni. Zakaz przychodzenia z własnym kubkiem po kawę, też wszyscy ekolodzy łyknęli bez słowa sprzeciwu.

Nie chcę tutaj dokuczać nikomu, bo sama jestem przeciwnikiem wszechobecnego plastiku. Po prostu sytuacja uświadomiła mi, z jakich powodów duża część plastikowych śmieci powstaje. Dziś względy higieniczne wyszły na plan pierwszy, wyprzedzając względy ekologiczne. Na pocieszenie mamy mnóstwo relacji pokazujących jak szybko zwierzęta zajmują miejsca opuszczone przez pozostających w kwarantannie ludzi – kozy biegające po walijskich miasteczkach, owce pasące się na placach zabaw czy żółwie masowo składające jaja na opustoszałych plażach w Indiach.

carbonara z makrela 12
CARBONARA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ
  • 170 g wędzonej makreli
  • 320 g penne
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 50 g parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, usuwamy miękką część miąższu. Cukinię kroimy pod skosem na kawałki kształtem i rozmiarem odpowiadające penne. Z gałązek rozmarynu odrywamy listki, które następnie drobno siekamy. Makrelę kroimy na kawałki grubości centymetra (skórę wcześniej usuwamy).

Cebulę i cukinię smażymy, mieszając od czasu do czasu, na łyżce oliwy na średnim ogniu przez 5 minut. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Następnie dodajemy makrelę wraz z rozmarynem i całość smażymy jeszcze 5 minut.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i drobno startym parmezanem. Odcedzamy makaron, zachowując filiżankę wody. Makaron dodajemy do rondla z cukinią i całość mieszamy. Zdejmujemy rondel z ognia na kilka sekund, wlewamy nieco wody z gotowania makaronu, by ostudzić nieco garnek. Następnie wlewamy miks jajeczno-serowy, potrząsamy rondlem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem każdą porcję można posypać odrobiną parmezanu i oprószyć pieprzem.

carbonara z makrela 11

(przepis Jamiego Olivera z moimi zmianami)

5 thoughts on “Carbonara z wędzoną makrelą

Add yours

  1. Hm jakoś nie idzie mi połączenie wędzonej ryby z makaronem. Ja starej daty jestem i makrelę lubię jako pastę z dodatkami aby przytępić smak wędzenia. Daję koperek, szalotkę, szczypior, ogórek kiszony..

    Liked by 1 person

    1. Kiedyś też z wędzonej makreli robiłam tylko pastę do chleba (na blogu są przynajmniej dwie wersje :D). Dopiero w Irlandii poznałam jej szerokie zastosowanie. W ogóle u nas na Śląsku ryb jadło się bardzo mało. Teraz mieszkam nad oceanem, gdzie ryb jest pod dostatkiem, więc jadłospis też nam się zmienił.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: