Tarta z kurkami i parmezanem

tarta z kurkami 17

Zabiegany wrzesień się wreszcie skończył, ale zostawiał mnie z paskudnym przeziębieniem. Przeczytałam dziś na jakimś forum rodzicielskim, że teraz dzieci przynoszą z przedszkola wirusy mutanty. Ten przywleczony przez Chomiczka z pewnością jest gigant-mutantem i chcąc się go pozbyć mój organizm jest gotowy wypluć go razem z oskrzelami lub wydmuchać razem z mózgiem… W każdym razie bardziej męczy mnie walka z chorobą niż dwoje dzieci udających psy.

tarta z kurkami 13

A mąż kochany przywiózł z miasta pudełko kurek. Żeby choć raz przed końcem sezonu mogły się pojawić na naszym stole. Bardzo lubię te żółte maleństwa i naprawdę doceniam istnienie polskich sklepów w Sligo, bo tylko tam można je dostać. Być może rosną też w Irlandii, ale o zbieraniu grzybów nie mam pojęcia i nawet kurs (a są tutaj prowadzone takie zajęcia!) raczej by tego nie zmienił. Prędzej pieczarki zacznę uprawiać…

Trochę kurek trafiło do jajecznicy, a z reszty zrobiłam tartę. Wyszła zaskakująco dobrze, biorąc pod uwagę zmęczenie infekcją. Przy gotowaniu chwilami traciłam jakiś kontakt z rozsądkiem i w rezultacie przekładałam grzyby z miejsca na miejsce, a w maselniczce dłubałam widelcem, ale jakoś poszło. Piekarnik na szczęście nie choruje (a nawet przeszedł ostatnio gruntowne czyszczenie przy okazji naprawy drzwiczek, bo odpadł z nich uchwyt w chwili protestu przed wieszaniem się na nim naszej młodszej małpki). Polecam tę tartę, nie będziecie żałować, a przy okazji trzymajcie kciuki, bym szybko doszła do siebie.

tarta z kurkami 11
tarta z kurkami 15
TARTA Z KURKAMI I PARMEZANEM
  • kruche ciasto (ok. 350 g; mrożone lub zagniecione z 200 g mąki, 130 g masła, 1 jajka i kilku łyżek wody)
  • 100 g parmezanu
  • 300 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • tymianek (świeży lub suszony)

Mrożone ciasto rozmrażamy wg instrukcji lub zagniatamy świeże i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Kurki dokładnie oczyszczamy, większe kroimy na kawałki, małe zostawiamy w całości. Obieramy i siekamy cebulę, obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę okrągłą o średnicy ok. 22 cm (spód i boki). Spód nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia, na papier wysypujemy obciążniki lub suchy groch i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Wyjmujemy ciasto, usuwamy z ciasta obciążniki oraz papier, a następnie wstawiamy na 5 minut do pieca. Wyjmujemy foremkę i odstawiamy ciasto do przestudzenia.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Wsypujemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli (ok. 8 minut). Wtedy dodajemy pokrojone kurki i smażymy 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

W dzbanku mieszamy widelcem śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na podpieczony spód wykładamy usmażoną cebulę z grzybami, posypujemy 2/3 startego sera, zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu rozsypujemy pozostały ser. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut nim zaczniemy kroić.

tarta z kurkami 16

2 thoughts on “Tarta z kurkami i parmezanem

Add yours

  1. Uwielbiam kurki w każdej postaci. Też miałam już kurkową tartę i mam nadzieję, że jeszcze choć jedną zaliczę 😉 Życzę powrotu do zdrowia, rozumiem Cię doskonale sama walczę z napadami kaszlu. Niby przeziębienie nie choroba, ale żyć z nim ciężko 😀

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: