Wrapy z kurczakiem, czarną fasolą i awokado

wrapy z czarna fasola 12

Zawijańce z tortilli to jedno z ulubionych dań naszej Króliczki. Podobnie jak z zupami, tak samo przy wrapach nie pyta z czego to zrobione, ciesząc się samym daniem i ufnie wierząc, że nie może wyjść kiepskie. Tym razem postawiłam na wrapy inspirowane kuchnią meksykańską przefiltrowaną przez wyspiarski smak. Jest kukurydza, czarna fasola i awokado, ale w komplecie z irlandzkim relishem i kurczakiem w delikatnie przyprawionym ziołami.

A przy okazji robienia tego mieszańca mój polonistyczny umysł próbował rozpracować nazewnictwo tej potrawy. Po angielsku mówimy wrap, czyli zawijas, zawijaniec. W polszczyźnie też funkcjonuje nazwa wrap, ale obok niej równie często natykam się na określienie rolsy (również pochodzące z angielskiego od rolls, czyli rolki, rulony, zwitki). Zaczęłam się zastanawiać, czy nazwy stosowane są zamiennie, czy jednak oznaczają różne potrawy. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, ale wyszukiwarka zdjęć sugeruje, że rolsy to wrapy pokrojone na małe kawałki. Inaczej mówiąc, wrap raczej jest pełnym posiłkiem, zaś rolsy częściej występują jako przekąski lub przystawki. Jeszcze inaczej to ujmując, wrapowi odpowiada bułka, a rolsom tartinki. Taki podział sugeruje nawet rodzaj gramatyczny – wrapa na talerzu najczęściej widzimy w liczbie pojedynczej, a rolsy w liczbie mnogiej (dość często w polszczyźnie utworzonej od liczby mnogiej wyrazu angielskiego, jak dżinsy, bryczesy czy hipisi). Ciekawi mnie, co wy o tym myślicie?!

A że na głodnego źle się myśli, to dzielę się pomysłem na zawijańce z kurczakiem i warzywami. Zrobiłam je z moim ukochanym relishem Ballymaloe (i nie jest to żadna reklama, naprawdę się nim zajadam i praktycznie pożegnałam się z ketchupem), ale w bardziej pikantnej wersji można poszaleć z pomidorową salsą albo z awokado zrobić guacamole i rozsmarować je na tortilli. W sumie kurczaka można także natrzeć ostrą papryką – możliwości zaostrzenia smaku jest wiele. U mnie wygrała jednak łagodna wersja ze względu na dzieci, zaś salsa wraz z nachosami wieczorem padła łupem męża.

wrapy z czarna fasola 11

WRAPY Z KURCZAKIEM, CZARNĄ FASOLĄ I AWOKADO
  • 4 tortille pomidorowo-bazyliowe
  • 3 filety z kurczaka
  • 6 łyżek czarnej fasoli (z puszki)
  • 6 łyżek kukurydzy (z puszki)
  • 4 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
  • 2 awokado
  • 4 łyżki relishu pomidorowego (lub salsy)
  • 4 garści umytych i pokrojonych liści sałatowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • mieszanka suszonych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn, kozieradka, bazylia, cząber)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Z ziół, soli i pieprzu robimy mieszankę, która następnie obsypujemy dokładnie filety z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu, wkładamy przyprawione filety i smażymy 3-4 minuty, po czym przekładamy filety na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Przykrywamy patelnię pokrywkę, wyłączamy palnik i czekamy ok. 5 minut, zanim przeniesiemy filety na deskę.

W tym czasie dokładnie płuczemy na sitku czarną fasolę, a następnie mieszamy ją z odsączoną kukurydzą i posiekaną zieloną cebulką. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki i skórki, a miąższ kroimy na plasterki lub niewielkie kawałki. Tortille podgrzewamy przez 15 sekund w mikrofalówce (lub w piekarniku ustawionym na funkcję grilla).

Każdą tortillę smarujemy relishem (lub salsą dla bardziej pikantnego smaku), wysypujemy na wierzch sałatę i dodajemy mieszankę fasolową. Usmażone filety kroimy w plasterki lub półplasterki i układamy na wierzchu wraz z awokado. Zwijamy tortille i kroimy na 3 części.

Advertisements

2 thoughts on “Wrapy z kurczakiem, czarną fasolą i awokado

Add yours

  1. Pysznie i zdrowo u Ciebie, nawet nie zastanawiałam się nad polskim określeniem a tutaj takie niespodzianki. Często robię wrapy na zasadzie fajity, na ciepło. Zawsze się śmieje, że to dla mnie dobra wersja obiadu na leniwca. Bo farsz robi się szybko a reszta to tylko wrapy i jakaś salsa, czy guacamole. Każdy roluje po swojemu. Oj głodna się zrobiłam 😊

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: