Zupa ziemniaczana z pesto

zupa z pesto 24

Ale nam się bije zima z wiosną. Kwitną żonkile a chodniki pokrywa warstwa lodu. Króliczka nienawykła do śliskiej nawierzchni w drodze do szkoły rozjeżdżała się niczym postać z kreskówki. Na koniec sezonu tak nam chłodem powiało, a przez całą zimę mieliśmy po prostu porę deszczową. Tegoroczne styczniowe opady były największe od 20 lat i wyniosły dwukrotność przeciętnych styczniowych deszczów. Dla odmiany po ubiegłym roku, gdy styczeń był właściwie suchy…

Dzisiejsze obowiązkowe naleśniki (nam to dobrze – po polsku objadamy się pączkami w Tłusty Czwartek, a po irlandzku naleśnikami w Shrove Tuesday) podałam z czapą śnieżnej śmietany przystrojoną świąteczną, śnieżynkową posypką. – Wow! Góra z naleśników wyglada jak Benbulben! – ucieszyła się Króliczka. Żeby nie było, że my tylko słodyczami żyjemy, to w oczekiwaniu na wiosnę ugotowałam zielonkawą zupę z dodatkiem pesto. Właśnie pesto nadało jej tej uroczej barwy, za którą tak tęsknię.

zupa z pesto 21

Zaś jutro mamy nadziwniejszy dzień w tym roku. Walentynki celebrowane w parze z Środą Popielcową. Nic dziwnego, że w tym roku, jakoś mniej tych wszystkich serduszek wokół, bo wyjątkowo ponakładały się na siebie obchody. Trudno – jutro będą postne Walentynki, co ani nas martwi, ani cieszy, bo najzwyczajniej w świecie nie przywiązujemy wagi akurat do tego dnia. Choć jakieś kwiaty na pewno dostanę…

zupa z pesto 23

ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTO

  • 450 g mączystych ziemniaków
  • 450 g cebuli
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 100 g niezbyt dużego makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 600 ml mleka
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Plastry boczku drobno kroimy. Wyszorowane ziemniaki kroimy w sporą kostkę, obraną cebulę w kosteczkę.

W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy na niej boczek przez ok. 4 minuty. Dodajemy masło, ziemniaki i cebulę. Gotujemy przez 12 minut, mieszając cały czas.

Wlewamy wywar warzywny oraz mleko, zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut, po czym wrzucamy makaron i gotujemy 3-4 minuty. Wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy pesto i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy od razu.

zupa z pesto 22
(przepis wg 1001 One Pot, Casseroles, Soups and Stews)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s