Maślankowe lody z kiwi i białą czekoladą

lody kiwi 05

Króliczka może nie zjeść ciasta, nie dopić do końca gorącej czekolady, ale na lody zawsze znajdzie miejsce w „deserowym żołądku”, szczególnie na lody serwowane w rożku. – Bo wafelek na końcu tak pysznie chrupie!

Przypomniały mi się przy okazji wakacje z wczesnego dzieciństwa, kiedy moja Siostrzyczka była jeszcze wożona w spacerowym wózku. Tata dostawał trzy gałki lodów, Mama dwie, ja mogłam wybrać tylko jedną, a najmłodsza dostawała sam rożek – zazwyczaj to były dwa wafelki! – bo jeszcze za mała na lody. Po prawdzie nie była wcale za mała, tylko uwielbiała wafelek bez tych zimnych, szybko topiących się lodów, które kapały na kolana i sklejały palce. Sprawa lodów musiała być wtedy dla mnie naprawdę istotna, że akurat to zapamiętałam…

lody kiwi 06

Chomiczek jeszcze nie jada lodów, wafelków też jeszcze nie jada, tylko bezradnie wyciąga rączkę, próbując dosięgnąć wszystkiego, co trafia do ust jego starszej siostry, ale nawet na kapkę lodów liczyć nie może, bo czym jak czym, ale lodami się ona nie podzieli. Nawet w myśl zasady sharing is caring, którą to wykłada mi po 10 razy dziennie, za każdym razem, gdy czegoś nie może dostać – komputera, telefonu, kolejnej porcji lodów…

Zrobiłam dla mojego lodożercy lody maślankowe, których konsystencja, z powodu braku tłuszczu w maślance, bardziej przypomina sorbet niż klasyczne lody. Tak na marginesie – z maślanką w Irlandii jest podobny problem jak w Polsce. Nie jest to już maślanka naturalna, powstała jako produkt uboczny w procesie powstawania masła (choć taką też można kupić – Cuinneog m. in. w Tesco i w SuperValu), tylko odtłuszczone (lub nie) mleko skwaszone przez bakterie fermentacji mlekowej. Lodom czy irlandzkim naleśnikom to wszystko jedno, ale gdy zamierzamy pić maślankę dla zdrowia, wtedy warto (o, ironio losu!) dołożyć 50 centów więcej i kupić tradycyjny odpad zamiast nowoczesnego produktu mleczarskiego.

lody kiwi 04

MAŚLANKOWE LODY Z KIWI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • 250 g kiwi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 20 ml wody
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 50 g białej czekolady
  • 200 ml maślanki

Obieramy kiwi, kroimy w kostkę i mieszamy razem z sokiem z cytryny. Miksujemy ręcznym blenderem, wsypujemy cukier i wlewamy 20 ml wody, mieszamy razem. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, podgrzewamy dalej przez 3 minuty, mieszając. Przelewamy przez sitko, wlewamy miód i odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z maślanką i wlewamy do purée z kiwi. Przelewamy do niezbyt głębokiego naczynia i mrozimy przez ok. 6 godzin, mieszając bardzo dokładnie od czasu do czasu. Po wyjęciu z zamrażarki odstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście minut, będzie łatwiej się lody porcjowało. Podajemy w rożkach lub jako deser w pucharkach udekorowany świeżymi owocami (np. kiwi, melonem, pomarańczą czy winogronami).

Lody można przygotować również w maszynce do lodów (dostosowując ilość lodów do zaleceń producenta urządzenia).

Przepis wg Ice Cream and Sorbets


Letnie owoce 2
Z dziećmi i dla dzieci 2016

10 thoughts on “Maślankowe lody z kiwi i białą czekoladą

Add yours

    1. Maszynka w domu jest, tylko akurat nie było miejsca w zamrażarce na miskę. A tak naprawdę, to każdy deser lodowy można przygotować bez maszynki, a w niej tylko klasyczne lody i niektóre sorbety.
      Pozdrawiam 🙂

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑