Zupa z awokado i kurczakiem

avocado soup 4

Jakiś czas temu pozwoliłam sobie na żart na temat naszego wiejskiego sklepu. Chwaliłam odświeżenie asortymentu i spodziewałam się, że już wkrótce będę mogła kupić w nim awokado. To był tylko taki żarcik… A okazał się proroczy i teraz nie muszę już ruszać do Sligo, by kupić smaczliwkę.

Awokado nie cieszy się szczególną popularnością w kuchni „zwykłego zjadacza chleba”. Zupełnie niesłusznie, bo jest to wyjątkowa roślina. Przede wszystkim jest bardzo zdrowe, bo zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są właśnie tymi zdrowymi, do tego cała masa potrzebnych organizmowi witamin. Jak wiadomo witaminy najlepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, toteż smaczliwka jest takim super-food, które niczego więcej nie potrzebuje.

Warto dodać awokado do sałatki pomidorowej, bo znacznie lepiej organizm przyswoi likopen. A kiedy z jakiś powodów nie jemy masła, właśnie w dojrzałym, łatwym do rozsmarowania awokado znajdziemy idealny substytut. Są tacy, którzy twierdzą, że jest również przepyszne… No cóż, moim zdaniem jest dość mdłe, ale traktuję to jako zaletę – nie przyćmi smaczniejszych warzyw w sałatce. Warto spróbować, a jesli nie podbije podniebienia, to wykorzystać do zrobienia doskonałej maseczki!

Wpadł mi niedawno w ręce przepis na zupę z awokado – zaintrygował mnie wystraczająco, by przeprowadzić eksperyment na rodzinie. Króliczka uwielbia zupy, toteż jej namawiać na spróbowanie nie musiałam. Od progu zawołała, że jak jest zupa, to chce ją przed odrabianiem zadania domowego. Była zachwycona, nawet cebulą, której z zasady nie jada. Mój Mąż wrócił przemarznięty i od razu namierzył garnek. – O, zupa! Jak miło! Mogę? Jeszcze kurtki nie zdjął, a mieszał już chochlą… – Tu jest mięso! – wykrzyknął ze zdumieniem, bo rzeczywiście zazwyczaj w moich zupach pływają tylko warzywa. Słowem – zdała egzamin i została wyjedzona do ostatniej kropelki.

avocado soup 5

ZUPA Z KURCZAKIEM I AWOKADO

  • 2 awokado
  • 3 filety z kurczaka (ok. 450 g)
  • sok z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych krążków chili
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 120 ml śmietany
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • sól
  • kwaśna śmietana (gęsta) do podania
  • posiekana świeża kolendra do podania

Smaczliwki przekrawamy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski i mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki. Przykrywamy miskę talerzykiem i odstawiamy na bok.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i rozgniatamy (lub siekamy). W sporym rondlu rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę, czosnek i krążki chili, gotujemy 5 minut, mieszając i pilnując, by cebula nie zbrązowiała.

Wlewamy 500 ml wywaru mięsnego, zagotowujemy. Filety kroimy w paseczki, dokładamy do zupy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy, by zupa nieco przestygła.

Do miski malaksera przekładamy limonkowe awokado i śmietanę i miksujemy wlewają partiami pozostałe 250 ml wywaru. Kiedy purée będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek, wtedy przekładamy je do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy (bez zagotowywania) i rozlewamy do talerzy, każdą porcję dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną kolendrą.

avocado soup 6

(nieco zmodyfikowany przepis z „Easy Food” October 2015)

Zupa na jesień - edycja 2

2 thoughts on “Zupa z awokado i kurczakiem

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑