Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym

kurki 23

Zawsze deklaruję wielką niechęć do polskich sklepów spożywczych w Irlandii ze względu na drożyznę, źle przechowywane (i transportowane) produkty, króciutki okres przydatności wielu towarów, niesympatyczną obsługę, brud (porównywalny do tego w Tesco w Sligo) itp. Odwiedzam je dokładnie dwa razy w roku – na Boże Narodzenie i na Wielkanoc, bo święta potrzebują polskich smaków. Kupuję kiełbasę, grzyby, chrzan, dobry zakwas na żur, karpia, palemki i zapas pewnego kosmetyku. Ale to nieprawda, że resztę roku obywam się bez polskich produtów – część jest dostępna w rodzimych sklepach, a resztę kupuje mąż, który jak raz w tygodniu nie zajrzy do „Poloneza”, jest głęboko nieszczęśliwy. Wtedy przynosi mi słoik majonezu, zieloną herbatę Herbapolu, cząber i lubczyk, frankfurterki i swojską, kasze i drobne makarony. W tym tygodniu przywiózł mi pudełko kurek!

Kurka! Ukochany grzyb dzieciństwa. Jajecznica z kurkami. Teleranek. Harce na wersalce. Po prostu wspamnienia beztroskich lat. Nie jadłam od wieków! Bez namysłu wyjęłam polędwiczkę wieprzową z zamrażarki i pobiegłam szukać przepisu na blogu Małgosi. Pamiętałam jej dwa przepisy z kurkami – właśnie polędwiczki i jeszcze tartę z suszonymi pomidorami. Zawsze z zazdrością (tak, wiem, że to brzydkie uczucie) patrzyłam na dania z kurkami pojawiające się na innych blogach, portalach czy w postach na fejsbuku, bo tutaj nie ma kurek. Tutaj synonimem grzyba jest pieczarka! Możecie sobie wyobrazić jak skakałam z radości na widok całego pudełka żółtych maluchów.

Są takie chwile, że doceniam istnienie polskich sklepów na wyspach. Kurki… Ech, wciąż wzdycham na ich wspomnienie. Niestety już zostały zjedzone…

kurki 25

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
  • 250 g kurek
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml świeżej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki natki pietruszki oraz trochę do przybrnia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 200 g kaszy gryczanej

Kurki dokładnie oszczyszamy małą szczoteczką z resztek ziemi i trawy. Jeśli trzeba, również myjemy. Większe sztuki przekrawamy na pół lub na ćwiartki, małe zostawiamy w całości. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry ok. 1 cm grubości, każdy lekko dociskamy dłonią do blatu (nie tłuczemy, bo poszarpiemy mięso).

Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 2 łyżki masła rozgrzewamy na średnim ogniu na dużej patelni. Poledwiczki oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy partiami minutę z każdej strony. Przekładamy mieso na talerz, a na patelnię wsypujemy kurki. Przesmażamy chwilę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy wino. Gdy się zagotuje, wlewamy śmietanę i dodajemy suszony tymianek, wszystko mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy kilka minut. Wkładamy ponownie polędwiczki, dodajemy pozostałe masło, mieszamy, aż się rozpuści i gotujemy jeszcze 5 minut.

Odsączoną kaszę wykładamy na talerzach. Na wierzchu układamy polędwiczki, całość polewamy sosem z kurkami. Przybieramy gałązką pietruszki.

kurki 21

(przepis Małgosi/Pieprz czy wanilia z moimi niewielkimi zmianami)
Advertisements

11 thoughts on “Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s