Pieczarkowa zupa-krem

pieczarkowa-004

Z zupą pieczarkową jest tak, że właściwie każdy przepis jest podobny do drugiego i zadaje się, że zawsze smakuje tak samo. Trochę jak z pomidorową zrobioną na koncentracie Pudliszek – tego charakterystycznego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. A jednak zdarzyło się nam zjeść pieczarkową, która stała się odtąd niedoścignionym wzorem, smakiem, który ciągle umykał i nie chciał się dać odtworzyć.

Ponieważ jedliśmy ją w dość oryginalnej scenerii, w XVIII-wiecznej rezydencji Enniscoe House, po cichu podejrzewaliśmy, że być może na urok posiłku wpłynął nastrój miejsca. Mimo wszystko nie traciłam nadziei, że kiedyś uda mi się ugotować zupę zbliżoną do tamtej. Prezentowana poniżej nie jest jeszcze spełnieniem tego życzenia, ale jest blisko. W każdym razie jest kolejnym dowodem na to, że proste i tanie danie może być całkiem wykwintne. Zupa pieczarkowa ma na tyle neutralny smak, że doskonale wkomponowuje się w menu obiadowe, nie przyćmiewając głównego dania. Będzie świetnym preludium dla pieczeni wołowej czy jagnięcego udźca. Naprawdę ją polecam!

pieczarkowa-005

PIECZARKOWA ZUPA-KREM

  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 12 ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 listki laurowe
  • 240 ml bulionu warzywnego
  • 240 ml mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki crème fraîche i natka pietruszki do podania

Cebulę obieramy i siekamy. Ziemniak obieramy i kroimy w kostkę. Obieramy ząbki czosnku i je rozgniatamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy.

W dużym rondlu rozgrzewamy masło i oliwę na średnim ogniu. Wsypujemy posiekaną cebulę i gotujemy przez 6-7 minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, listki laurowe, tymianek i ziarna pieprzu, mieszamy razem i gotujemy przez minutę.

Dodajemy pokrojony ziemniak, pieczarki i wlewamy bulion. Mieszamy, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień, przygrywamy i gotujemy przez 20 minut.

Wyjmujemy listki laurowe z zupy, a następnie blendujemy całość na gładko. Zagotowujemy zupę, dodajemy mleko i doprawiamy do smaku. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki.

(przepis wg “Easy Food” September 2015)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s