Pomidorki koktajlowe z miodem i rozmarynem

a pomidorki 4Całą rodziną uwielbiamy pomidorki koktajlowe. Króliczka je kocha, bo całe może wepchnąć do ust, Mój Mąż je kocha, bo świetnie nadają się do sałatek, które zabiera ze sobą do biura, a ja je kocham za ich słodki smak.

W ubiegłym roku zupełnie oszalałam na punkcie odwracanej tarty z pomidorkami karmelizowanymi w miodzie. Gdy zobaczyłam pomysł na przygotowanie ich w miodzie na patelni, zrobiłam od razu. W ten sposób przygotowane świetnie sprawdzą się jako przystawka podane z chrupkim pieczywem lub jako jarzyna do obiadu, jeśli akurat podajemy pierś z kurczaka lub rybę.

Słodkie pomidorki w miodzie wpisują się idealnie w słoneczną, letnią aurę, która dotarła nareszcie do Irlandii. Spożywane na powietrzu, gdy słońce przyjemnie grzeje, a lekka bryza od oceanu delikatnie owiewa głowę, smakują jeszcze lepiej. Słodki zapach potrafi przygnać do stołu nawet najbardziej zajętą Pszczółkę…

a pomidorki 7a pomidorki 10

POMIDORKI KOKTAJLOWE Z MIODEM I ROZMARYNEM

  • 250 g słodkich pomidorków koktajlowych na gałązce (u mnie irlandzkie Piccolo)
  • 50 g masła
  • sok z ½ pomarańczy lub 50 ml prawdziwego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pomidorki odrywamy od gałązki, płuczemy i kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy zacznie się pienić, wrzucamy pomidorki. podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, po czym wlewamy sok z pomarańczy, miód, dodajemy rozmaryn i przyprawiamy. Mieszamy kilka razy pomidorki i podajemy po kilku minutach podgrzewania.

(przepis wg „Easy Food” June/July 2015)

11 thoughts on “Pomidorki koktajlowe z miodem i rozmarynem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s