Zapiekanka z kurczaka i brokułów pod beszamelem

zapiekanka-018

Uciekliśmy na halloweenowy weekend z naszej wsi na wieś głuchą, pustą i, jak to się mówi, zabitą dechami. Uciekliśmy do głuszy, żeby uniknąć korowodu dyskotek w pubie za płotem. Zaczynamy się już chyba starzeć, bo coraz bardziej przeszkadza nam nadmiar decybeli trwający do bardzo późnych godzin nocnych, żeby nie powiedzieć wczesnych godzin rannych.

Uciekliśmy w bardzo malownicze miejsce zaledwie 40 minut drogi od domu. Gdzie byliśmy, napiszę kolejnym razem, bo do przebrania mam jakieś 600 zdjęć… W każdym razie brak internetu wpływał na nas korzystnie. Zamiast śledzić wiadomości, oddaliśmy się ulubionym rozrywkom. Ja nie rozstawałam się z aparatem, mąż odpływał w wannie, Króliczka odkryła w sobie talent do ping-ponga, a Chomiczek zakochał się w… miotle. Od drogi, na której natężenie ruchu to 2 samochody na dobę oraz rowerzysta raz na trzy dni, odgradzał nas 100-metrowy pas starych drzew, wokół rozciągały się pola i łąki, zaś linię horyzontu wyznaczały charakterystyczne dla naszych stron płaskie góry.

zapiekanka-020

Mnie krótki wypoczynek dodał skrzydeł, z energią zabrałam się za sprawy domowe, a mąż popadł w przygnębienie, bo, jak to wyraził, zrozumiał, w jakim żyjemy zgiełku i harmidrze. Żeby poprawić mu humor, przygotowałam mu na obiad kurczaka z brokułami w parmezanowym beszamelu. Na melancholię podobno nie pomogło, choć zjadł z apetytem dwie porcje. Bardzo polecam, bo chociaż nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, to zapiekanka jest przepyszna!

zapiekanka-012

ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I BROKUŁÓW POD BESZAMELEM

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g brokułów
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 g parmezanu
  • 10 listków bazylii
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g orzeszków piniowych
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgniatamy obrane ząbki czosnku. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy we wrzątku przez minutę. Parmezan ścieramy na średnich oczkach tarki.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Na patelni rozgrzewamy oliwę (na średnim ogniu). Wrzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy i obsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Zestawiamy z palnika.

W rondlu roztapiamy masło (na małym ogniu), wsypujemy mąkę i zasmażamy razem, cały czas mieszając trzepaczką, aż otrzymamy pastę. Wlewamy mleko i wsypujemy parmezan, gotujemy dalej, cały czas mieszając trzepaczką, aż beszamel zacznie gęstnięć. Zdejmujemy z ognia i kontynuujemy mieszanie, aż ser się rozpuści. Doprawiamy pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy zblanszowane brokuły i kurczaka z cebulą i czosnkiem. Posypujemy porozrywanymi listkami bazylii i zalewamy beszamelem. Na wierzchu wysypujemy równą warstwę bułki tartej i posypujemy orzeszkami piniowymi. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy z solidną porcją mieszanki liści sałatowych.

(przepis wg „Taste Ireland” Autumn & Winter 2013 z moimi drobnymi zmianami)

7 thoughts on “Zapiekanka z kurczaka i brokułów pod beszamelem

  1. Dagmaro, ten opis Waszego “sekretnego” miejsca brzmi fantastycznie! Zżera mnie ciekawość, gdzie też byliście, a jednocześnie nieco kłuje igiełka zazdrości, bo my też mieliśmy zaplanowany fantastyczny, leniwy weekend w irlandzkiej “głuszy”, ale tuż przed wyjazdem okazało się, że Połówek będzie potrzebny w pracy… I tyle z mojej pięknej wizji relaksu nad oceanem,

    A Twojego męża to doskonale rozumiem – po niemal każdym urlopie/wyjeździe mam podobne przemyślenia. Dobrze, że “biedak” już otrząsnął się z depresji😉
    Z ciepłymi pozdrowieniami dla Was🙂

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Cassoulet po irlandzku | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s