Śródziemnomorska potrawka z krewetkami

prawn stew 006

Wiosenne porządki w zamrażarce! Na pierwszy ogień poszły krewetki, które wciśnięte w kąt wołały, że pragną dostać się na patelnię. Wyjmując je, próbowałam sobie przypomnieć, co miałam zamiar z nimi zrobić, kiedy je kupowałam. Niestety nie mogłam sobie nawet przypomnieć, kiedy sie u nas zjawiły. Tak jakoś przez przypadek musiały wskoczyć do koszyka…

Krewetki są idealne do szybkich dań, bo… szybko się je rozmraża, szybko gotuje i w ogóle nie potrzebują żadnych szczególnych zabiegów, żeby dobrze wyglądać i tak też smakować. W Irlandii oczywiście twierdzimy, że najlepsze są krewetki poławiane wokół zielonej wyspy, ale mnie wystarczy, że będą z naszej części świata oraz informacja na opakowaniu, że posiadają wszelkie ważne certyfikaty.

Skoro same krewetki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, całe danie powinno być takie. Krótka lista składników i nie więcej jak 30 minut gotowania. Gotując w tygodniu, ma to naprawdę znaczenie. Szczególnie, gdy pora przygotowania posiłku jest równocześnie porą największej aktywności czołgającego się Chomiczka i porą odrabiania lekcji Króliczki. A co Was absorbuje dodatkowo podczas robienia obiadu?

prawn stew 005

ŚRÓDZIEMNOMORSKA POTRAWKA Z KREWETKAMI

  • 400 g mrożonych krewetek
  • cukinia
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów (każda 400 g)
  • 100 ml wody
  • 3 łyżeczki przyprawy do sosu arrabbiata (lub papryki zmieszanej z krążkami chili)
  • pełna garść posiekanych ziół: pietruszki i koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • cytryna (do podania)

 

Krewetki rozmrażamy. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo cukinię (jeśli ma nieładną skórkę obieramy). Czosnek obieramy i rozgniatamy.

Piekarnik ustawiamy na 170°C z termoobiegiem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy krewetki, aż zrobią się różowe. Krewetki przekładamy na talerz, a na patelnię wlewamy znowu łyżkę oliwy. Wsypujemy cebulę, czosnek i cukinię, smażymy na średnim ogniu 4-5 min., mieszając regularnie. Wlewamy zawartość puszek i wodę, gotujemy na średnim ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zmniejszamy ogień i wrzucamy na patelnię ponownie krewetki. Dodajemy przyprawy i połowę posiekanych ziół. Mieszamy chwilę. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy dokładnie folią aluminiową. Wstawiamy na 8 minut do piekarnika.

Podajemy z pieczywem (np. z grzankami z masłem czosnkowym) i ćwiartką cytryny. Każdą porcję posypujemy koperkiem i pietruszką.

prawn stew 004
Przepis: “Easy Food” May 2015, z moimi zmianami

5 thoughts on “Śródziemnomorska potrawka z krewetkami

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑