Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym oraz drugie urodziny bloga

tarta z rabarbarem 002 DGRPracowity tydzień za mną. Zamiast skrawki wolnego czasu poświęcić blogowi, zajęta byłam wstawianiem przecinków do tekstów, które już wkrótce ukażą się na łamach najnowszego numeru „Maszketów”. Właśnie dyskutujemy nad okładką, która ma odzwierciedlać nasze wyobrażenie o lecie. Czy ma być to upojne, ale romantyczne lato w cieniu koronkowego parasola, czy też gorące, energetyzujące, wymagające aromatycznego orzeźwienia?

Weekend zaś upłynął nam pod znakiem urodzin naszej Króliczki. Skończyła 6 lat i w związku z tym historycznym faktem postanowiła się zbuntować. Gdzieś się zgubiło nasze grzeczne dziecko, a wyrosło bardzo bossy małe monstrum.  Zawsze była sprytna, przemądrzała, a swymi mądrościami potrafiła zapędzić rodziców w kozi róg. Teraz znów kombinuje, jakby tu przejąć władzę w rodzinie. Załamuję ręce nad jej zachowaniem, drżącym głosem dopytując: – Co z Ciebie wyrośnie, dziecko?! – Mądra, dorosła Lidzia – odpowiada z przekonaniem. – O, więc i to ma nastąpić?! A kiedy zamierzasz tak zmądrzeć? – Od zaraz. Ale wiesz, będę teraz jeszcze niedobra, bo dopiero zaczynam mądrzeć…

Nie tylko dziecko postarzało się o kolejny roczek, blogowi stuknęły 2 latka. W tym czasie podzieliłam się z Wami 200 przepisami (to całkiem spora książka kucharska), a pomysłów wciąż przybywa. Z okazji drugich urodzin blog dostał… maszynkę do kręcenia lodów oraz książkę z przepisami na nie. Przydało się na coś paskudne zachowanie Króliczki, która pokonała opór swego Tatusia, nie pozostawiając wątpliwości nad sensem tego zakupu. Argument, pod którym Mój Mąż się ugiął, brzmiał: – Mama jest w ciąży, a kobietom w ciąży się nie odmawia! Ona naprawdę ma dopiero 6 lat…

Ten skromny jubileusz blogowy wypada uświetnić czymś wykwintnym. Proponowana dzisiaj tarta jest dowodem, że rabarbar można podać w eleganckiej formie. Najlepsze będą niezbyt grube łodygi rabarbaru. Wybierzcie najbardziej różowe, bo najładniej na tarcie wyglądają. Ciasto ma jedną wadę – nie sposób się od niego oderwać. Niestety znika ekspresowo i pozostają tylko westchnienia nad talerzem okruszków…

tarta z rabarbarem 001 DGRTARTA Z RABARBAREM I KREMEM WANILIOWYM

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 45 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 160 g mąki pszennej

Krem waniliowy:

  • ½ laski wanilii
  • 375 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g miałkiego cukru

Wierzch:

  • 500 g rabarbaru
  • ½ laski wanilii
  • 150 g miałkiego cukru
  • 80 ml wody

Ciasto: Masło kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i żółtka. Ucieramy blenderem. Przesiewamy mąkę i dodajemy do utartego masła, szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem). Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim prostokątną formę z wyjmowanym dnem (11 cm x 35 cm). Na cieście kładziemy papier do pieczenia, na który wysypujemy ceramiczne obciążniki (lub suchy groch). Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy, gdy ciasto się zezłoci.

Krem waniliowy: Rozkrawamy wzdłuż pół laski wanilii i zeskrobujemy ziarenka do rondelka. Wlewamy mleko, podgrzewamy pomału. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy i odstawiamy na 15 minut.

Żółtka rozbełtujemy w misce, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy. Przekładamy do rondelka z mlekiem, ponownie ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, przekładamy krem do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Rabarbar: Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Rabarbar tniemy na 10-centymetrowe kawałki. Układamy luźno w głębokiej foremce. Pół laski wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem zeskrobujemy ziarenka do miseczki, dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Cukrem z wanilią zasypujemy rabarbar. Wlewamy wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pilnujemy, by rabarbar się nie rozgotował. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i przelewamy powstały sok do rondelka. Sok podgrzewamy, aż stanie się dość gęstym syropem.

Na ciasto wykładamy wystudzony krem waniliowy, na wierzchu układamy upieczony i przestudzony rabarbar, skrapiamy syropem. Zanim podamy tartę, odczekujemy przynajmniej 30 minut.

Pozostałe z pieczenia białka możemy na 2-3 dni wstawić do lodówki (lub zamrozić), a następnie zrobić z nich deser bezowy, czyli pavlovą.

Wiosenne słodkości!

10 thoughts on “Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym oraz drugie urodziny bloga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s