Zupa krem z zielonego groszku

zupa z groszku 1Ta wyrafinowana w swej prostocie zupa została przygotowana przeze mnie dla naszego blogowego magazynu “Maszkety”. Cały sekret smaku kryje się w dodatku świeżych liści mięty, a piękny zielony kolor zupa uzyskała dzięki uważnemu gotowaniu.

Mięta kojarzyła mi się zawsze z lekarstwem, herbatką na niestrawność. Gdy w sklepach pojawiły się lody miętowe, z miejsca stały się moimi ulubionymi; szczególnie doceniane są w czasie letnich upałów. Kilka listków świeżej mięty ozdabiających letni deser również mieściły się w granicach mojej wyobraźni, ale naprawdę odkryłąm jej wielorakie zastosowanie dopiero po zamieszkaniu w Irlandii.

W tradycyjnej kuchni irlandzkiej mięta jest nieodzownym dodatkiem do pieczonej baraniny. Na zimę przygotowuje się gęsty sos miętowy z ododatkiem octu, gdyż taka mieszanka świetnie nadaje się do marynowania baraniego mięsa. Jedna z moich irlandzkich koleżanek opowiedziała mi zaś o dodawaniu mięty do zup, by nadać im świeżego aromatu.

Również w Irlandii nauczyłam się gotować krótko warzywa, szczególnie te, które łatwo tracą kolor – brokuły czy groszek. Oba pomysły zostały połączone w zupie-krem, na którą przepis znajdziecie również na kartach “Maszketów”. W magazynie są także dwie propozycje na tradycyjne, śląskie zupy na lato. Na stronie 12 zamieściłyśmy przepis Magdy na oberibę, zaś na stronie 16 znajduje się receptura Ani na zupę owocową.

zupa z groszku 3zupa z groszku 2

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

  • 450 g zielonego groszku (wyłuskany)
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 g liści mięty
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • 125 ml śmietany 12%
  • 25 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrane z łupin ząbki czosnku drobno szatkujemy. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, a następnie kroimy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy w rondlu, dorzucamy cebulę, czosnek i ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, gotujemy, aż nabiarą koloru.

2. Dorzucamy do rondla groszek, wszystkie składniki mieszamy i dolewamy wywar warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Doprowadzamy szybko do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz nie stracić swojego koloru. Dodajemy posiekaną miętę i dokładnie mieszamy.

3. Zupę miksujemy przy pomocy malaksera lub ręcznego blendera, by uzyskała gładką, aksamitną konsystencję. Podgrzewamy ponownie przed podaniem.

9 thoughts on “Zupa krem z zielonego groszku

Add yours

  1. Ja uwielbiam mietę ,szczególnie w drinkch ,he ,he.Ten sos miętowy bardzo mnie zaciekawił .Zupę podobną ,uboższą w składniki robiłam ,bardzo smaczna .Mam koleżankę ,która gotuje kalafiora 1 bitą godzinę .Myślałam ,że będzie z tego zupa ,nie podała tradycyjnie.Pomyśleć ,że ja chrupię surową w sałatce.

    Like

  2. Znów narobiłaś apetytu 🙂 jak tylko zobaczyłam oberibę w Maszketach zaraz robiłam, więc i groszkowa niebawem będzie 🙂 btw Maszkety to super pomysł! i mówię to ja, wielkopolanka od urodzenia, poznanianka od 12 lat 😀

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑