Jesienny makaron z kurczakiem z jednego garnka

Październik przyniósł nam nowy rozdział w karierze szkolnej Chomiczka, czyli zadania domowe. Ponieważ program nauki literek u dzieci w szkole nie zmienił się od czasu, gdy Króliczka była w Junior Infants, więc mam z górki. Znam ten program niemal na pamięć, wygrzebałam w moich szpargałach teksty piosenek i inne materiały pomocne w przebrnięciu przez kurs Jolly Phonics, więc jestem gotowa do ponownego zmierzenia się z dźwiękami języka angielskiego.

Jeżeli kiedyś śmiałam się z określeń dwóch najmłodszych klas w irlandzkiej podstawówce, tj. Junior Infants i Senior Infants, to po przeczytaniu wspomnień z dzieciństwa Séana O’Connora Growing Up So High nie wiem, czy śmiać się bardziej z obecnej nazwy, czy z dawnej. W latach 40-tych klasy te określano jako Low Babies i High Babies. Trzeba mieć fantazję, by ukuć takie nazwy.

Zadania domowe Chomiczka obliczone są na aktywny udział rodzica, więc czasu na szykowanie obiadu jest odpowiednio mniej. Szczególnie, że po drodze ze szkoły czyha na nas plac zabaw z tyrolką, która stała się ostatnimi czasy ukochaną rozrywką naszego syna. Szybki makaron z niewielką ilością składników to typowy obiad „pod dzieci”. By zjadły bez kapryszenia, a matka miała poczucie dobrze spełnionego obowiązku, bo jakby nie patrzeć, nakarmiła pociechy zdrowym szpinakiem.  

JESIENNY MAKARON Z KURCZAKIEM Z JEDNEGO GARNKA
  • 3 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • 250 g pieczarek
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g szpinaku baby
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 250 g makaronu „kolanka” lub ditali
  • 300 ml wywaru z kurczaka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml słodkiej śmietany (można pominąć)
  • 100 g parmezanu oraz trochę do przybrania
  • natka pietruszki do przybrania
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Obieramy szalotki i czosnek z łupin, szalotki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu lub naczyniu na casserole na dość mocnym ogniu. Dodajemy mięso z kurczaka i smażymy przez 2 minuty. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy pieczarki, szalotki i czosnek. Przesmażamy całość przez minutę, a następnie wlewamy mleko, i wywar z kurczaka. Gdy zacznie się lekko gotować, wsypujemy makaron. Mieszamy co chwilę, aż makaron zmięknie wystarczająco, by przestał się sklejać. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.

Pomidorki kroimy na połówki, a ser ścieramy na dość małych oczkach. Gdy makaron będzie al dente, dodajemy parmezan, szpinak i pomidorki. Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze całość przez 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy od razu, każdą porcję posypując parmezanem i natką pietruszki.

(przepis z niewielkimi zmianami wg „Fresh” Autumn 2017)

2 thoughts on “Jesienny makaron z kurczakiem z jednego garnka

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑