Czosnkowa zupa krem z szafranem

czosnkowa z szafranem 11

Szafran najczęściej określa się najdroższą przyprawą świata, a mało mówi się o jego walorach smakowych, historii czy sposobach wykorzystania. Szafranu do kąpieli dodawała Kleopatra, do szafranu, obok miodu i cynamonu, porównuje Oblubieniec Oblubienicę w „Pieśni nad pieśniami”, a Rzymianie dosypywali go do wina. Po upadku Rzymu krokusy poszły w zapomnienie, ale już w późnym średniowieczu odrodziła się ich uprawa, m.in. jako lekarstwa na dżumę. W kolejnych wiekach na zachodzie Europy próbowano hodować krokusy z większym lub mniejszym powodzeniem, gdyż niestety nie są łatwe w uprawie. Od zawsze słynęła z nich Hiszpania i nawet dziś postuluje się, by rozwijać i promować produkcję szafranu w tym kraju.

czosnkowa z szafranem 15

W dawnej Polsce również szafran cieszył się popularnością na stołach możnych. Sprowadzany był z Azji, a używany tak hojnie, że wybitnie kojarzył się z naszą kuchnią narodową. Drób po polsku był żółty od szafranu, a i ciasta chętnie nim „złocono”. Jeszcze przed wojną w niemal każdej szanującej się rodzinie na Wielkanoc pieczono baby szafranowe. Ja lubię dodać szczyptę szafranu pod koniec gotowania rosołu, gdyż zmienia jego smak zupełnie, nadając mu swój własny, szlachetny aromat.

Na świecie najwięcej spotkać można go w potrawach kuchni wschodniej – w pilawach, daniach z ryżu i kuskusu, a także w kawie po arabsku. Z europejskich dań warto wspomnieć hiszpańską paellę, marsylską zupę rybną, risotto alla milanese, ciasteczka szafranowe z Kornwalii, bułki szafranowe lussekatt pieczone w dzień św. Łucji w Szwecji czy aïoli z Prowansji. Do tej listy możecie teraz jeszcze dopisać czosnkową zupę krem, na którą przepis czeka poniżej.

czosnkowa z szafranem 13
CZOSNKOWA ZUPA KREM Z SZAFRANEM
  • 3 główki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • szczypta szafranu
  • 1 listek laurowy
  • 3 łyżki ryżu długoziarnistego
  • 90 g masła
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • 150 ml crème fraîche
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • grzanki do zupy

Czosnek obieramy i z grubsza siekamy ząbki. Cebulę pbieramy i kroimy w plasterki. Umyte gałązki selera również kroimy.

Szafran wsypujemy do niewielkiej miseczki, zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i odstawiamy do naciągnięcia.

W tym czasie zaczynamy gotować zupę. Masło roztapiamy w garnku, wsypujemy czosnek, cebulę oraz seler, dodajemy listek laurowy i całość dokładnie mieszamy, by warzywa równo obtoczyć w maśle. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na niewielkim ogniu, by cebula i czosnek zmiękły, ale nie zbrązowiały.

Następnie zdejmujemy pokrywkę i wlewamy sherry, zwiększamy temperaturę i całośc zagotowujemy. Wlewamy wywar warzywny oraz szafran wraz z wodą, w której się moczył. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, wsypujemy ryż i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 15 minut.

Wyławiamy listek laurowy, a zupę blendujemy na gładko. Wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy. Zupę podajemy z grzankami.

czosnkowa z szafranem 12
(przepis z moimi zmianami wg „Good Food” May 2002)
Advertisements

2 thoughts on “Czosnkowa zupa krem z szafranem

  1. A ja najpierw, podsmażam czosnek w łupinkach. Podobno mają najwięcej aromatu. Potem je zdejmuję a masło na którym dusiłam, wlewam do wywaru. Zamiast ryżu do zagęszczenia zupy używam obojętnych w smaku ziemniaków. Na koniec gotowania przeciskam jeszcze jeden, surowy ząbek czosnku przez praskę. Też podaję z grzankami i z zieloną pietruszką 🙂

    Liked by 1 person

    • W całości gotuję młodziutki czosnek, a taki zwykły w całości idzie tylko do pieczenia. Nawet nie przyszłoby mi do głowy go w całości obsmażać, ale może spróbuję. W tej zupie to szafran gra pierwsze skrzypce, dlatego nie ma natki ani innych ziół, a ryż jest bardziej kaloryczny niż ziemniaki, dlatego często dodaje się go do “lichych” zup.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.