Kurczak w pesto pieczony z warzywami

kurczak pesto 11

Poniedziałek zawsze przychodzi z zaskoczenia. Budzik wyrywa ze snu, człowiek już, już naciąga ponownie kołdrę na głowę, by odpłynąć ponownie w ramionach Morfeusza, gdy jak błyskawica przez mózg przebija się przerażająca myśl, która informuje rozleniwiony weekendem organizm, że dziś jest ten okropny poniedziałek…

Szalony poranek, dobrnięcie do lunchu i zaraz o obiedzie trzeba myśleć. Gdzie ten uciekł? Gdy nadchodzi pora obiadu wydaje mi się, że to musi być środa, wnioskując po moim nastroju i zmęczeniu. A to dopiero poniedziałek, który śmignął tak, że właściwie trudno powiedzieć, co takiego robiłam.

Poniedziałkowe obiady są u mnie zawsze nieskomplikowane. Po legendarnym już poście Króliczki nabrałam takiej wprawy w krojeniu i szatkowaniu warzyw, że macham nożem niczym zautomatyzowana pomoc kuchenna. Warzywa, które kojarzą się z kuchnią śródziemnomorską, oraz ziemniaki, bo człowiek nie mucha, samym pomidorem się nie naje, pokroiłam i wraz mięsem wstawiłam do piekarnika.

Kurczaka wysmarowałam pesto, które musiałam rozcieńczyć oliwą. Moją bazylię najpierw wyszarpał za liście sztorm Hannah, a później wyżarły ślimaki, więc nawet na naparstek pesto zostało za mało liści. Kupiłam pesto, które miało najwięcej bazylii w składzie (48%) i zrobione było na oliwie extra vergine, a nie oleju (wcale nie było najdroższe!), w rezultacie sama musiałam je wymieszać z dodatkową oliwą, żeby lepiej się rozsmarowywało na kurczaku i nie zamianiło się w trakcie pieczenia w gorzką skorupę. Moim zdaniem efekt końcowy był nadzwyczaj udany, biorąc pod uwagę banalność tego dania. Tylko Króliczka kręciła nosem: – Mamo, ale mój post się już skończył! Chyba nie muszę już jeść tylu warzyw!

kurczak pesto 13
KURCZAK W PESTO PIECZONY Z WARZYWAMI
  • 4 piersi z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 10 podłużnych pomidorów (typu Lima)
  • 30 czarnych oliwek
  • 400 g młodych, drobnych ziemniaków
  • 1 kopiasta łyżka pesto
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Dużą blachę z rantem wykładamy folią aluminiową (opcjonalnie). Myjemy i osuszamy pomidory, ziemniaki, cukinie i bakłażan. Następnie kroimy w cienkie plasterki ziemniaki, w zwykłe plasterki cukinie, bakłażan w ćwierćplasterki a pomidory przekrawamy wzdłuż na pół. Cebulę obieramy i kroimy na osiem cząstek. Warzywa mieszamy z 2 łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na balaszkę do pieczenia.

Oliwki odsączamy z zalewy, usuwamy pestki (jeśli są niewydrylowane) i wysypujemy na pozostałe warzywa. Piersi z kurczaka lekko nacinamy ostrym nożem. Dużą łyżkę pesto mieszamy z łyżką oliwy. Kurczaka układamy między warzywami, każdą pierś smarujemy pesto. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. ½ h do piekarnika. Po tym czasie usuwamy folię z wierzchu i zapiekamy całość jeszcze przez 10 minut. Podajemy od razu.

kurczak pesto 12

Advertisements

One thought on “Kurczak w pesto pieczony z warzywami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.