Smażony ryż z imbirem i krewetkami

ryż z jajkiem 023

Smażony ryż, i to koniecznie z jajkiem, to według Króliczki najlepszy sposób podania ryżu. Zawsze bierzemy porcję ryżu z jajkiem jako dodatek do kaczki od Chińczyka, do tego sos słodko-kwaśny z kiełkami fasoli mung i mamy nasze ulubione danie na wynos skompletowane. Pokusiłabym się o odtworzenie tego w domu, ale nie bardzo wierzę, że bez „nadmuchania” i marynowania nadzieniem od środka kaczka wyszłaby tak, jak to podają w chińskich restauracjach, gdzie kaczki dodatkowo piecze się pionowo w specjalnych piecach. Kaczkę po kantońsku sobie na razie podaruję, ale ryż z jajkiem to sprawa osiągalna nawet dla nowicjusza.

Żeby zrobić smażony ryż, w Irlandii kupujemy już odpowiednio ugotowany ryż w woreczku. Oczywiście można samemu ugotować ryż, co zazwyczaj robię, ale jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, kupienie już ugotowanego ryżu jest wygodną alternatywą. Tak samo krewetki – oczywiście możemy wybrać świeże, ugotować je i obrać samodzielnie, ale możemy oszczędzić sobie czasu i zabawy (bo nie każdy obiera krewetki z wprawą) i kupić już ugotowane, przy czym najłatwiej dostać mrożone.

Bardzo lubię przyrządzać tego typu dania, gdy gotuję tylko dla siebie i dzieci. Co prawda Chomiś na razie więcej się bawi niż smakuje maminą kuchnię, ale Królisia ogłosiła ten obiad daniem miesiąca, detronizując tym samym makaron z masłem orzechowym. Z podanych składników wyjdą dwie porcje „na bogato” – pod nazwą „smażony ryż” zazwyczaj kryje się po prostu ryż z niewielka ilością dodatków, a u mnie proporcje się wyrównały…

ryż z jajkiem 022

SMAŻONY RYŻ Z IMBIREM I KREWETKAMI

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczek obranego i pokrojonego imbiru
  • olej
  • 100 g ugotowanych i obranych krewetek
  • garść posiekanej zielonej cebulki
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 1 mała marchewka
  • 50 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 50 g kukurydzy
  • 250 g ugotowanego i schłodzonego ryżu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego

Jeżeli używamy mrożonych krewetek i groszku, rozmrażamy je (każde osobno) – wystarczy zalać je zimną woda na kilka minut. Czosnek obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę odcedzamy.

Olej rozgrzewamy w woku lub na średniej patelni na średnim ogniu. Wrzucamy pokrojony czosnek i imbir, obsmażamy szybko, tylko do momentu, gdy zacznie wydobywać się z nich zapach (½ minuty). Dodajemy krewetki i połowę zielonej cebulki, smażymy przez 2-3 minuty.

Na środku patelni robimy miejsce, w które wlewamy rozbełtane jajko. Pozwalamy mu ścinać się przez ok. minutę, a następnie rozszarpujemy je drewnianą szpatułką, mieszamy, rozbijając ścinające się jajko na małe kawałeczki. Dorzucamy groszek, kukurydzę i startą marchewkę, mieszamy i smażymy przez minutę.

Ryż mieszamy z sosem sojowym, po czym wrzucamy na patelnię. Gotujemy, mieszając regularnie, przez 5 minut. Doprawiamy octem winnym, mieszamy i podajemy posypane resztą zielonej cebulki.

ryż z jajkiem 021

(przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” August 2016)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑