Wiosenna sałatka z kiełbaskami rybnymi

groszek i kielbaski 003

Przyszła wiosna… A może to już lato?

Jest obłędnie ciepło, słońce grzeje na całego, powietrze przesiąknięte jest zapachem skoszonej trawy, a bryza od oceanu przynosi przyjemną rzeźkość, owiewając nas jeszcze chłodnymi podmuchami, ale nader potrzebnymi, by nie roztopić się niczym zegary Dalego.

Zza płotu dochodzą dźwięki kosiarek, wyprana pościel łopocze niczym żagiel na wietrze, koty pochowały się w cieniu, restauracje przeżywają komunijne i bierzmowaniowe oblężenie, życie przeniosło się do parków, ogródków i pod kawiarniane parasole.

W wiadomościach zwyczajowe ostrzeżenia przed nieumiarkowaniem w korzystaniu ze słońca, przypominające Irlandczykom, że nie są południowcami i ich delikatna, porcelanoworóżowa cera łatwo ulega dotkliwym oparzeniom. Zdecydowana większość bierze sobie te porady do serca, ale zawsze znajdzie się jakaś gwiazda marząca o byciu śniadą Hiszpanką…

W popularnych serwisach żartobliwe historie o udarach hipsterskich. Chodzi oczywiście o tych modnych, młodych ludzi, którzy z upodobaniem noszą bez przerwy wełniane czapki na głowach. Jeszcze wczoraj myśłałam, że to żart bez oparcia w rzeczywistości, ale dziś spotkałam znajomego „artystę” paradującego w upale w czapie i pięciu warstwach odzieży, w tym w kardiganie do połowy łydki…

Nie ma nas w domu… Nie wiadomo, jak długo potrwa istne szaleństwo pogodowe i kiedy pora deszczowa wróci na irlandzkie niebo, więc nie ma czasu do stracenia. Gdy wracamy, na talerzach króluje sałata, rzodkiewki, pierwsze irlandzkie pomidory i truskawki, zaś na deser mogą być tylko lody i sorbety.

groszek i kielbaski 004

WIOSENNA SAŁATKA Z KIEŁBASKAMI RYBNYMI

  • liście sałatowe, rzodkiewki, groszek cukrowy, feta, koperek, mięta, kiełbaski rybne (u mnie Kilmore Quay), oliwa, ziołowy olej rzepakowy, świeżo zmielony pieprz, pieczywo do podania

Liście sałatowe i zioła myjemy i osuszamy, układamy na talerzach (duże możemy potargać palcami na mniejsze kawałki). Groszek blanszujemy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki, dokładamy do sałaty wraz ze zblanszowanym groszkiem. Skrapiamy ziołowym olejem rzepakowym i doprawiamy pieprzem. Kiełbaski smażymy na oliwie 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kiełbaski kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Podajemy z pieczywem.

15 thoughts on “Wiosenna sałatka z kiełbaskami rybnymi

Add yours

  1. jakoś kiełbaski rybne do mnie nie przemawiają za bardzo kiełbasa kojarzy mi się z mięsem, pasztet też mi nie przypadł do gustu – możliwe, że z tego samego powodu, chociaż szaszłyki owszem, ale to jakby wędzona ryba poprzetykana wędzonymi smakołykami. Zawsze można wrzucić wędzoną rybkę do sałatki ;-P

    Liked by 1 person

    1. Pasztet z ryby? Ciekawe… Te kiełbaski są naprawdę smaczne, smakują po prostu jak ryba. W Irlandii robi się jeszcze kotlety rybne (fish cakes): filety białych ryb piecze się krótko w piekarniku i miesza z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodaje ostre przyprawy (chili) i zioła, a następnie smaży panierowane. Jak są dobrze zrobione, to są naprawdę smaczne.

      Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑