Piccata z kurczaka z czosnkiem, który zrobił się turkusowy

kapary 005

Pierwszy raz czosnek zmienił mi barwę na turkusową. I choć wiem, że to może się zdarzyć, to byłam zupełnie zszokowana widokiem czosnku, który nabiera niebieskiego koloru. To był piekielnie ostry, bardzo soczysty czosnek, do którego dodałam kapary nieznanej mi firmy. Akurat nie było tych, które kupuję zazwyczaj, więc bez namysłu sięgnęłam po inne. Dopiero po fakcie okazało się, że są one w zalewie octowej, a nie w słonej wodzie. Trudno stwierdzić, co było czynnikiem decydującym – wyjątkowo ostry czosnek, octowe kapary, duża ilość cytryny czy obróbka termiczna. Najpewniej wszystko razem przyczyniło się do „spatynowania” czosnku, a następnie podbarwienia całego sosu. Efekt wizualny pierwsza klasa, Króliczka była zachwycona, zjadła swoją porcję nim skończyłam fotografować własny talerz…

Uprzedzając pytania – niebieski czosnek nie jest trujący, nie zmienia smaku potrawy i nie farbuje języka.

Gdy tak ciemniał mi na patelni, w głowie pojawiła się natrętna fraza dawnego przeboju osiemnastkowego „Blue”:

I’m blue da ba dee da ba die…

I have a blue house with a blue window.
Blue is the colour of all that I wear.
Blue are the streets and all the trees are too.
I have a girlfriend and she is so blue.

Moje pokolenie świętowało osiemnastki w klubach, na parkietach pełnych smrodliwego dymu z zadymiarek, w migotliwym świetle dyskotekowych reflektorów i w rytmie „I’m blue da ba dee da ba die…” Nie słuchałam takiej muzyki i na imprezy pożyczałam ubrania, jak choćby srebrną bluzkę, która miała tylko przód, a tył tworzyła plątanina kilku gumek. Tylko białych rękawiczek, które odbijały ultrafioletowe światło mi brakowało, żeby wyglądać jak rasowy klubowicz…

Wracając do spraw kulinarnych – nie ma żadnej gwarancji, że czosnek zrobi się Wam niebieski, bo to stosunkowo rzadko się zdarza. Najczęściej w marynatach można zaobserwować kolorową fantazję ząbków czosnku. W każdym razie sos miał być biały i mam nadzieję, że pierwszy i ostatni raz coś takiego mi się przydarzyło.

Piccata to sposób przygotowania potrawy mięsnej – pokrojenie mięsa na cienkie kotlety, panierowanie w mące i smażenie na patelni, z której później smak zbierze sos cytrynowy lub sos na bazie białego wina. Szybkie, nieskomplikowane, ale bardzo smaczne danie. Króliczka powiedziała, że może to jeść codziennie…

kapary 004

PICCATA Z KURCZAKA

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 40 g mąki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki kaparów
  • 80 ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Piersi przekrawamy horyzontalnie tak, aby uzyskać 2 kotlety z każdej. Delikatnie rozbiajmy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z parmezanem w głębokim talerzu, obtaczamy w niej kotlety z kurczaka, strząsając nadmiar mąki. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni (muszą się zmieścić 4 kotlety na niej) na średnim ogniu. Smażymy kurczaka 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz i owijamy szczelnie folią aluminiową.

W dzbanku mieszamy bulion z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kaparami. Z patelni, na której smażyliśmy kurczaka, wylewamy pozostałą oliwę (zostawiając tylko cienką warstwę). Wstawiamy ponownie na palnik, wlewamy zawartość dzbanka i pozwalamy, by sos się zagotował. Drewnianą szpatułką zdrapujemy to, co przywarło do dna patelni podczas smażenia kurczaka. Gotujemy ok. 10-12 minut, aż sos się zredukuje.

Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietane i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze raz przez mniej więcej minutę, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Na talerzach układamy kotlety z kurczaka, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z gnocchi, polentą, makaronem lub purée z ziemniaków.

kapary 006
(przepis „Easy Food” May 2016)

12 thoughts on “Piccata z kurczaka z czosnkiem, który zrobił się turkusowy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s