Kwaśnica na kiełbasie

kwaśnica 4

Wiosnę już czuć w powietrzu. Jeszcze zimno, jeszcze szybko zapada zmrok, ale czuć już, że ziemia się obudziła, a wraz z nią ruszyła roślinność. W parku pełno żonkili, za moment zażółcą się gęsto. Nad rzeką ptasie radio nadaje kronikę towarzyską od samego świtu. Wszystko zaczyna się budzić do życia, nawet taka wiewórka jak ja.

Wietrzę szafki kuchenne i pozbywam się resztek zimowych zapasów. Na pierwszy ogień poszła kapusta kiszona, której nadmiar pozostał mi po świętach. Jeszcze całej nie zużyłam, ale zawsze to jeden słoik mniej. Myślałam o zwykłym kapuśniaku, ale marchewki wyjada mi Chomiczek (faza zupek przecierowych w pełni!), za to jeszcze mam trochę grzybów suszonych (kolejne niezużyte świąteczne zapasy, ech..), toteż ugotowałam kwaśnicę.

Wyszła świetna, choć miałam wątpliwości, czy się uda osiągnąć choćby w przybliżeniu jej charakter, gotując ze słoikowej kapusty. Mogłaby być odrobinę bardziej kwaśna, ale wtedy mogłaby nie zyskać uznania w oczach Króliczki. W trakcie gotowania oczywiście musiałam sobie przypomnieć co też Paweł i Łukasz (którzy dzisiaj mieli urodziny) wyśpiewywali o kwaśnicy. Przypomniały mi sie też różne wyjazdy w Beskid Żywiecki, piękne czasy…

kwaśnica 5

KWAŚNICA NA KIEŁBASIE

  • 2 garści suszonych borowików
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 kiełbasy podwawelskie
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.

Kiełbasę kroimy w plasterki, wkładamy do garnka, wlewamy grzyby wraz z wodą, wktórej się moczyły. Dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, uzupełniamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy pod przykryciem, aż wywar nabierze smaku (ok. 20 min).

Cebulę i czosnek obierami i siekamy. Na malej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Zeszklone przekładamy do zupy.

Kapustę kroimy, wrzucamy wraz z kminkiem do zupy. Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Wlewamy wodę spod kapusty, mieszamy, chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy pieprzem (jeśli potrzeba). Podajemy z chlebem lub z gotowanymi ziemniakami.

kwaśnica 6

9 thoughts on “Kwaśnica na kiełbasie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s