Dhal z dynią i zieloną soczewicą

dhal z dynia 22

Króliczka postanowiła na czas postu porzucić konsumpcję mięsa przez cały okres 40 dni. Wywróciła tym samym nasze życie do góry nogami, bo nagle stanęliśmy przed zadaniem skomponowania jej jarskiego menu od A do Z, żeby dziecko nam nie padło z głodu albo, nie daj Boże, nie zapadło na anemię… Nie żeby nasze dziecko było jakoś szczególnie rozmodlone czy uduchowione – dla niej to bardziej szkolny challange

Mniej lub bardziej dziwne challanges przetaczają się przez nasz świat, a większość z nich ma za zadanie motywować do wysiłku „wyzwanego” oraz zachęcać innych do wsparcia finansowego organizacji charytatywnych lub społecznych. Czasem przez przypadek człowiek staje się przez ułamek gwiazdą w mediach społeczniowych, nawet tego nie planując. Dwa tygodnie temu umówiłam się na radykalne skrócenie włosów, a fryzjerka po zbadaniu stanu moich kłaków, zapytała, czy nie chciałabym ich oddać fundacji. Zgodziłam się, a moje zdjęcie trafiło do sieci, bo o szlachetnych uczynkach należy mówić, by inspirować otoczenie i zarażać dobrem.

Króliczki „postne wyzwanie” nie ma jednak w sobie nic szlachetnego. Malutka chciała rozstać się na 40 dni ze słodyczami, ale serce jej krwawiło, więc gdy usłyszała, że kiedyś post polegał na niejedzeniu mięsa z wyjątkiem ryb, stwierdziła, że w to jej graj. Za kurczakiem płakać nie będzie, szczególnie jak miskę soczewicy popchnie kokosanką… Co z takiej wyrośnie?!

dhal z dynia 21

DHAL Z DYNIĄ I ZIELONĄ SOCZEWICĄ
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
  • 100 g szpianku
  • 2 limonki
  • 50 g świeżych pestek granatu
  • 1 łyżka pasty curry Panang (lub czerwonej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (lekko uprażonych na suchej patelni)
  • garść świeżej kolendry

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem), a wywar warzywny zagotowujemy. Soczewicę dokładnie płuczemy i wsypujemy do garnka z wywarem i przykrywamy. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez ok. ½ h.

W tym czasie obieramy dynię, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię mieszamy z olejem rzepakowym i pastą curry, a następnie wykładamy na dużą blachę do pieczenia tak, by dynia leżała jedną warstwą. Pieczemy przez 25 minut.

Z jednej limonki ścieramy delikatnie skórkę i wraz z wyciśniętym sokiem wlewamy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy szpinak, kolendrę oraz upieczoną dynię. Posypujemy wiórkami kokosowymi, pestkami granatu i podajemy z ćwiartkami limonki.

(przepis z drobnymi zmianami wg „Good Food” November 2015)
Advertisements

7 thoughts on “Dhal z dynią i zieloną soczewicą

  1. Och, jak ja rozumiem waszą córcię. Też kocham słodycze, bardziej niż mięso, zdecydowanie.Wyrośnie mądra, odważna dziewczyna. A post przyda się na eksperymentowanie z jarskimi daniami. Ja chętnie skorzystam z przepisów. Swoja drogą lubię ćwiczyć wolę, poddaje się wyzwaniom. Pozdrawiam Basia z Gdańska, zwana Stopociech

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.