Roladki z bakłażanów z mozzarellą, kminem i sosem warzywnym

baklazany z mozzarella 23

Jakiś czas temu rozpadł nam się okap w kuchni. Dokładniej rozpadła się tylko plastikowa szybka rozpraszająca światło z dwóch lampek, które są częścią owego cudu techniki. Niby nic takiego, ale szybko okazało się, że ta szybka odkrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowej cyrkulacji. Bez niej tłuszcz zamiast osadzać się na filtrze, zbiera się na obudowie lampy, a następnie kapie wprost na płytę kuchenki.

Przez pierwszy miesiąc bez szybki jeszcze nic nie sugerowało tego problemu, bo i też nikt specjalnie nie przyglądał się okapowi. W drugim miesiącu problem wystąpił, a gdy w trzecim się nasilił, zagroziłam odejściem od kuchenki. Poskutkowało i mąż zdecydował się zamówić szybkę-zamiennik. Nie mam pojęcia skąd właściciel domu wytrzasnął ten okap, ale raczej nie kupił tego dziadostwa w sklepie. Z drugiej ręki trafiają się za 20-40 euro, ale akurat nie znalazłam nikogo, któ by się chciał pozbyć tego zabytku. Za kompatybilną szybkę trzeba było zapłacić… 25 euro i teraz płynie do nas z Wielkiej Brytanii.

Po wpisaniu nazwy tego ustrojstwa w wyszukiwarkę, wyskakuje zatrważająca pustka. Nie ma takiej firmy, nie ma nigdzie tego modelu (który wygląda na lata 70-te) i gdyby nie 3 nieaktualne oferty sprzedaży używanych egzemplarzy, zaczęłabym podejrzewać, że to składak – dzieło szalonego elektryka. Na szczęście w internetowym sklepie z częściami zamiennymi znalazł się ten kawałek plastiku.

Trochę jeszcze przyjdzie mi poczekać na nową część i tylko zaklinam ją w myślach, żeby pasowała! Na pocieszenie zrobiłam dziś kolację pod mój gust, czyli bez mięsa. Wbrew pozorom ta zapiekanka ma bardzo wyrazisty smak, który zawdzięcza sporej ilości kminu. Mąż oczywiście próbował mi dokuczyć, sugerując, że owinięcie roladek w plastry bekonu podniosłoby walory dania, ale  ostatecznie przyznał, że jest to zaskakująco smaczne. Najbardziej intrygowało go, jak udało mi się zawinąć ser w kawałki bakłażana. Bo wiadomo – bakłażan nie kotlet, tłuczkiem się go nie rozbija…

baklazany z mozzarella 21

baklazany z mozzarella 25

ROLADKI Z BAKŁAŻANÓW Z MOZZARELLĄ, KMINEM I SOSEM WARZYWNYM

  • 3 małe bakłażany (lub 2 duże)
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • oliwa
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • kawałek parmezanu
  • bazylia lub mięta do przybrania (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. W rondelku rzogrzewamy na srednim ogniu 2 łyżki oliwy, wsypujemy cebulę i zmniejszamy ogień. Delikatnie gotujemy przez ok. 10 minut, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje.

W międzyczasie obieramy marchewkę, myjemy seler, odcinamy im końcówki i kroimy naprawdę drobno. Dodajemy wraz z czosnkiem do cebuli i ngotujemy przez 5 minut. Wlewamy puszkę pomidorów i gotujemy 10 minut.

Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Bakłażanom odcinamy końcówki, a następnie kroimy je wzdłuż na plastry grubości ½ cm. Smarujemy je z obu stron niewielką ilością oliwy (naprawdę niewielką, bo bakłażany bardzo „piją” tłuszcz) i grillujemy chwilę, aż zaczną się przypiekać (ewentualnie obracami i dopiekamy z drugiej strony). Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Przełączamy piekarnik na program pieczenia (z termoobiegiem) i ustawiamy temperaturę 180°C. Na palniku ustawiamy małą paltelnie i suchą nagrzewamy. Wsypujemy nasiona kminu rzymskiego i podgrzewamy, aż zaczną oddawać aromat (1-2 min). Przesypujemy je do miseczki. Odcedzamy kulki mozzarelli, kroimy w grubą kostkę i mieszamy w misce z uprażonym kminem rzymskim.

Bierzemy po plasterku bakłażana, nakładamy na jeden koniec ser i rolujemy. Układamy roladki dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (22 cm x 22 cm) zawinięciem do dołu. Na wierzch wylewamy sos warzywny, oprószamy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 25 min.

Parmezan ścieramy na grubych oczkach tarki. Roladki podajemy ciepłe, posypane parmezanem i przybrane bazylią lub miętą.

baklazany z mozzarella 20
(przepis z moimi niewielkimi zmianami wg „Food & Wine Magazine” September 2015)

4 thoughts on “Roladki z bakłażanów z mozzarellą, kminem i sosem warzywnym

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑