Dziecko w kuchni: Kulki ryżowe nadziewane mozzarellą

Kulki ryżowe to dodatek do obiadu, który uwielbia przygotowywać nasza córka. Nam zostaje już tylko wymyślenie sosu i przyrządzenie zieleniny… Jak to często z dziecięcym gotowaniem bywa, tutaj również więcej sprzątania niż jedzenia, ale czego nie robi się dla własnego dziecka.

Tak przyrządzone kulki w zasadzie nie mają żadnego szczególnego smaku, więc pasują do każdego sosu i każdej sałatki. Można je podkręcić smakowo, na przykład gotując w wywarze warzywnym, doprawiając po ugotowaniu ziołami lub pieprzem ziołowym. Można też dołożyć do nadzienia jakieś pokrojone drobno warzywa (ogórek konserwowy, papryka) lub oprócz mozzarelli dołożyć również kawałek cheddara. Również samą bułkę tartą można doprawić – ziołami lub mieszanką chili.

Króliczka nie lubi eksperymentów i pozostaje wierna pierwotnej wersji. Jedynymi zmianami wobec oryginalnego przepisu jest zwiększenie ilości, by kulek było dużo i żeby miały konkretny rozmiar oraz zastąpienie smażenia w głębokim tłuszczu zwykłym smażeniem na patelni. Na szczęście nie lubi ociekających tłuszczem panierek, więc chętnie przystała na tę zmianę.

Ryżowe kulki można zrobić większe, by wyglądały konkretnie na talerzu obiadowym lub mniejsze jako przekąski. Wtedy podajemy do nich ulubione dipy – doskonale sprawdzą się ostre sosy meksykańskie lub delikatniejsze od nich chutneye, jeśli mają być dla dzieci. Jakkolwiek byśmy je podawali, potrzebują towarzystwa wyrazistych dodatków o konkretnym, mocnym smaku. Z podanych proporcji wychodzi większych 12-16 kulek. Jeśli zdecydujemy się na malutkie porcje, trzeba też odpowiednio drobniej pokroić ser. Kulki zdecydowanie polecam wykonać z dziećmi – mają dłonie w idealnym rozmiarze do kręcenie kul, a do tego zazwyczaj lubią takie zabawy.

KULKI RYŻOWE NADZIEWANE MOZZARELLĄ
  • 225 g ryżu Arborio (lub więcej)
  • 2-3 kulki mozzarelli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mozzarellę kroimy w sporą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie formujemy z niego kulki z kawałkiem mozzarelli w środku.

Jajka roztrzepujemy w misce lub w głębokim talerzu, na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kulki obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu i obsmażamy kulki ryżowe. Podajemy z sałatką i dowolnym sosem jako danie obiadowe lub z dipem jako przekąski.

(przepis z naszymi zmianami wg Get Cooking!)

7 thoughts on “Dziecko w kuchni: Kulki ryżowe nadziewane mozzarellą

Add yours

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑