Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Witajcie wakacje, żegnaj domowa szkoło! Rok zaliczony, Króliczka dostała promocję do następnej klasy, a ja odzyskałam komputer. Moje biurko nadal okopuje mąż, ale tyle lat obywałam się bez tego mebla, że jakoś przeżyję jeszcze kilka tygodni lub miesięcy – doprawdy trudno zgadywać, kiedy rząd zniesie zalecenie pracy zdalnej wszędzie, gdzie to możliwe.

Perspektywa wakacji cieszy mnie niezmiernie, ale również stresuje. Mamy zaplanowany urlop w Polsce na sierpień, bilety kupiliśmy jeszcze zimą, a teraz czekamy w niepewności, co będzie. Nie mamy żadnego wpływu na obecną sytuację i naprawdę nie wiemy, jak te wakacje będą wyglądać. Nie stresuje nas ewentualne fiasko z urlopu, bo zawsze potrafimy sobie zorganizować czas, ale przyznam się, że nie wiem, jak zniosę rozczarowanie dzieci, które o niczym innym nie marzą od wielu miesięcy.

By mnie pocieszyć i rozweselić, mąż ostatnio bardzo często zagląda do kuchni, by gotować pyszne obiady dla całej rodziny. Przypomina mi to początek naszej znajomości, gdy z wielkim bólem szykowałam sobie kanapkę, a krojenie chleba było jedną z niewielu kulinarnych umiejętności, jakie wówczas miałam opanowane do perfekcji. Stare dzieje – w tym roku świętujemy 15 lat bycia razem.

Dziś osobiście zakupił i przyrządził świeżutkie cockles, czyli sercówki, prosto z Sligo Bay. Nasza zatoka to raj dla wszelkiej maści skorupiaków i mięczaków. Podobno już w epoce kamienia ludność zamieszkująca tutejsze tereny żywiła się owocami morza, o czym świadczą narzędzia znalezione przez archeologów. Sercówki zjedliśmy jednak w stylu włoskim – z czarnym makaronem, pomidorami i czosnkiem. Palce lizać!

NERELLI Z COCKLES I POMIDORAMI
  • 1 kg małży cockles (sercówek)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule (1 biała i 1 czerwona)
  • 250 g najsłodszych pomidorków koktajlowych
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 300 g makaronu nerelli

Cebule obieramy i siekamy w kostkę. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki kroimy w ćwiartki.

Sercówki płuczemy pod zimną, bieżącą wodę. Jeśli znajdziemy jakąś otwartą, wyrzucamy ją.

Wstawiamy wodę na makaron, a na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy pomidorki i przesmażamy je chwilę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, zalewamy winem oraz wywarem warzywnym i zagotowujemy. Gotujemy jakiś czas, by nieco zredukować sos. W międzyczasie wsypujemy makaron do wody i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (10-12 minut).

Do sosu dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki i wkładamy sercówki. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy ok. 5 minut, aż wszystkie małże się otworzą. Odcedzamy ugotowany makaron, który następnie podajemy z sosem i małżami, całość posypując posiekaną natką pietruszki.

Zamiast makaronu można podać z chrupkim pieczywem.

3 thoughts on “Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Add yours

  1. Zrobiłaś nie lada postęp, bo z gotowania wody na herbatę do wykwintnych dań!👍😀 Zdolna i pracowita 👍
    Dobrze też o Was świadczy, że będąc ciągle razem w czasie tego czegoś nie macie siebie dość, a wręcz odwrotnie ☺️ Słyszałam, że w Hiszpanii (chyba) wprowadzono ekspresowe rozwody, bo ludzie nie wytrzymywali ze sobą. A przysięga się przecież na dobre i na złe..
    😀😘🌹

    Liked by 1 person

    1. Dziękuję, ciągle się uczę czegoś nowego w kuchni i to też jest fajne.
      A co do małżeństwa – wiadomo, czasem słońce, czasem deszcz, ale żeby się od razu rozwodzić? Jak trzeba rozładować atmosferę, śpiewam mężowi za Kaliną Jędrusik “Z kim będzie Ci tak źle jak ze mną” 😀

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: