Mój 4-letni pasjonat wszelkich urządzeń elektrycznych i elektronicznych zainteresował się ostatnio Wordem. Przyglądał się, gdy pisałam przepis na świąteczną kaczkę z jabłkami, a najbardziej zaintrygowała go ikonka słownika znajdująca się na dolnym pasku. Koniecznie chciał wiedzieć, co pokazuje ta animacja i dlaczego wyświetla mi czerwony krzyżyk, gdy tylko przestaję uderzać w klawiaturę.
Przy okazji tłumaczenia wydało się, że nie mam zainstalowanego polskiego słownika, co moja pociecha uznała za poważne uchybienie. Musiałam natychmiast nadrobić ten brak i dodatkowo przekonać się, czy nowa funkcja działa poprawnie. Teraz regularnie zagląda mi przez ramię i sprawdza, czy na pewno słownik zgadza się ze mną i wyświetla pełną akceptacji, zieloną fajkę. Jak możecie się domyślić, jest bardzo rozczarowany, że nadal mam na pasku czerwony krzyżyk. Co zrobić, gdy microsoftowy słownik uparcie twierdzi, że „pieprzem” to słowo powszechnie uchodzące za wulgarne, a każde zdanie zaczynające się od słowa „jak” musi być pytaniem?
Na szczęście nadrabiam w oczach dziecka obiadami, bo jako użytkownik komputera przepadłam z kretesem. Klopsiki w dziecięcym rozmiarze zawsze wywołują uśmiech na twarzach moich pociech. O te z indyka wojownicze myszki prawie pokłóciły się ze swoim tatą, który ośmielił się powiedzieć, że klopsy to żadna rewelacja. To jeszcze nic. Kiedyś podczas obiadu, na którym królował nadziewany kurczak, przy gościach stwierdził, że nic nie dorówna kurczakowi z targowej budki…
SEROWE KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
Klopsy:
- 400 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 2 jajka
- 50 g startej mozzarelli
- 25 g startego parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 2 puszki pomidorów (400 g każda)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki do przybrania
- makaron lub ryż do podania
Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajka, wsypujemy starte sery i bułkę tartą, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie, a następnie formujemy 24 niewielkie klopsy.
Oliwę wlewamy na dużą patelnię i rozgrzewamy na mocnym ogniu. Szybko obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron i przekładamy je na talerz.
Obieramy i siekamy cebulę, a obrany czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, wsypujemy cebulę, dodajemy czosnek i całość smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy pomidory z puszek, doprawiamy cukrem, oregano, szczyptą soli i pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy obsmażone klopsy i całość gotujemy ok. 25 minut na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe, a sos nieco zgęstnieje.
Podajemy z makaronem lub ryżem – według uznania. Przed podaniem posypujemy sos posiekaną natką pietruszki.
(przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” January 2016)
nice 🌸
LikeLiked by 1 person
Thanks ☺️
LikeLike
Mężowie to potrafią podnieść na duchu 🙂 Dobrze, że są dzieci 🙂
LikeLiked by 1 person
To prawda 😁
LikeLiked by 1 person