Szybki deser: Galaretki z kremem mascarpone

galaretki z mascarpone 12

Im jestem starsza, tym bardziej brakuje mi w Irlandii zimowego karnawału. Za młodu człowiek bujał się po klubach i dyskotekach, ale z wiekiem wymagania wzrastają i od zabawy z tańcami oczekuje się pewnego poziomu, szczególnej oprawy, ciepłego posiłku po północy, nie mówiąc już o wypolerowanych sztućcach i kieliszkach… Pozostają więc domówki – z tangiem w korytarzu i bufetem na kuchennej wyspie.

Domówka po polsku to przyjęcie z aprowizacją dla całego pułku. Musi być dużo, musi być bogato, musi być i na ciepło, i na zimno, wytrawnie i słodko. Muszą być zakąski, przekąski, michy sałatek, mięsa wszelakie, a kiedy goście poczują, że żołądek wypchali do granic możliwości, wtedy z kuchni wjeżdża do salonu bigos (bogracz albo strogonow), a gospodarze informują, że skrzydełka na ostro podadzą za minutkę. Polska gościnność nie ma sobie równej.

Galaretki to szybki, a przy tym dość tani deser, który można podać na wiele sposobów, a jego wygląd dostosować do okazji i wyglądu stołu. Taki uniwersalny i lubiany deser sprawdzi się doskonale na każdym przyjęciu, także karnawałowym. Króliczka chciała galaretkę na Boże Narodzenie, ale w okresie świątecznym lodówka była nabita po brzegi i nie było możliwości wstawienia do niej deseru do stężenia. Dlatego spełniłam jej prośbę dopiero w ubiegły weekend.

Dodatek mascarpone powoduje usztywnienie śmietany – można krem przygotować nawet dzień wcześniej i schować w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki. Niektórzy wolą dodawać skrobię, ale u mnie się nie natkniecie na tak zakonserwowaną bitą śmietanę. Dekoracja deseru to już zupełna dowolność. O tej porze roku owoce można dostać tylko importowane, dlatego zdecydowałam się na przepięknie wyglądające i bardzo smaczne pestki granatu oraz płatki migdałowe, które w wyniku pocięcia tracą większość aromatu, ale są wygodną i lubianą dekoracją. Listki mięty to właściwie element obowiązkowy – sprawiają, że deser wygląda świeżo i orzeźwiająco, a przy tym zieleń idealnie kontrastuje z czerwienią.

galaretki z mascarpone 13

GALARETKI Z KREMEM MASCARPONE
  • 1 opakowanie galaretki poziomkowej
  • 500 ml wody
  • 250 ml kremówki
  • 170 g serka mascarpone
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • płatki migdałowe
  • pestki granatu
  • listki mięty

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną rozlewamy do małych szklanek. Wstawiamy je do lodówki (moje ustawiłam wpierw w wąskiej keksówce pod kątem, by galaretka zastygła diagonalnie). Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwile ubijamy, by składniki się połączyły. Przy pomocy rękawa cukierniczego (lub woreczka z odciętym rogiem) dekorujemy galaretki kremem, po czym posypujemy pestkami granatu, płatkami migdałowymi oraz przybieramy listkami mięty.

galaretki z mascarpone 11

6 thoughts on “Szybki deser: Galaretki z kremem mascarpone

Add yours

  1. Dawno nie robiłam galaretki, zdaje się, że mnie zainspirowałaś 🙂

    Oglądam czasem takie filmiki o różnych trickach np. kulinarnych, jak coś pociąć, czy obrać, żeby było atrakcyjnie na talerzu. A tu taki prosty pomysł z zastygnięciem galaretki pod kątem 😀 Wygląda uroczo 🙂

    Liked by 1 person

    1. Dziękuję. Też oglądam czasami takie filmiki. Ostatnio podziwiałam młodego Chińczyka wymachującego z niesamowitą zwinnością tasakiem. Z warzyw i owoców robił “koronki” przy pomocy narzędzia, które mnie kojarzy się z rąbaniem kości w rzeźniczym…
      A galaretka zastygnięta pod skosem ma też praktyczne uzasadnienie – tak łatwiej zjeść ją razem z kremem, kiedy podana jest w wąskich szklaneczkach, a nie w szerokich pucharkach.

      Liked by 1 person

  2. Rzeczywiście galaretka owocowa to ostatnio nieco zapomniany deser, a szkoda, bo zdrowy, smaczny i stosunkowo niskokaloryczny. Pomysł ze “skośnym” jej serwowaniem znakomity!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: