O mnie

Do Irlandii przyleciałam w 2006 roku z dyplomem polonistki i całkiem niezłą znajomością języka… rosyjskiego. W planach była Litwa, lecz serce nie sługa, kazało gonić miłość i przywiodło mnie do Sligo w północno-zachodniej części wyspy.

Konieczność usamodzielnienia się, potrzeba nauki języka angielskiego oraz ciekawość nowego sprawiła, że zaczęłam pracę w lokalnych kawiarniach. Tak rozpoczęła się moja przygoda z gotowaniem, pieczeniem i estetycznym serwowaniem jedzenia. Przygoda z czasem przerodziła się w pasję, w prawdziwą fascynację żywnością.

Poznawanie otaczającego świata jest moją siłą napędową. Nie potrafię się zatrzymać i stale szukam czegoś nowego, zagłębiając się aż po samo dno w każde nowe doznanie, doświadczenie, ciesząc się niezliczonymi smakami życia.

Miłość do literatury nigdy nie wygasła i przez życie idę z książkami pod pachą. Czytam, aby żyć, żyję, by czytać. Kocham czytać, ale lubię też pisać, dzielić się spostrzeżeniami, bawić się słowem, utrwalać rzeczywistość. Tam, gdzie słowo wszystkiego nie opowie, fotografia zapisuje doznanie.

Chcę pisać o codziennym i niecodziennym życiu w Irlandii, o odkrywaniu nowych miejsc i o radości bycia mamą. O spotkaniu dwóch kultur, o inspiracjach, pięknie świata i o tym, jak wspaniale jest dzielić się przyjemnościami.

Dagmara

Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa, nie zgadzam się na kopiowanie i wykorzystywanie ich w internecie lub innych mediach bez mojej zgody.

40 thoughts on “O mnie

Add yours

  1. Miłośniczka dobrego, własnoręcznie przygotowanego jedzenia, herbaty z mlekiem i książek z Cork pozdrawia Sligo:) Zostanę jeśli pozwolisz!

    Liked by 1 person

  2. Witaj, Dagmaro. Przed chwilą udało mi się zamieścić pierwszy komentarz u Ciebie [wcześniej miałam z tym problemy], zatem postanowiłam się przywitać i napisać, że prowadzisz bardzo apetycznego bloga 🙂

    Dopiero niedawno trafiłam na Twoją stronę, ale już wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują, że nie skończy się na kilku wizytach.

    Gdybyś miała ochotę obejrzeć Irlandię moimi oczami, to z radością zapraszam do mnie.

    Liked by 1 person

    1. Hej Taita 🙂 Dziękuję za miłe słowa. Zajrzałam właśnie na Twojego bloga, wybrałam na chybił trafił coś z archiwum i skierowało mnie do Szwjacarii do zamku Chillon 😉
      Dziękuję za zaproszenie, zaraz sobie dodam Twój blog do readera i już będę na bieżąco 🙂
      Pozdrawiam!

      Like

  3. Bardzośmy podobne 😉 Ale ja z aparatem fotograficznym strasznie na bakier 😦 – ciągle się kłócimy, nie zgadzamy, on swoje, ja swoje… Będę zaglądała z pewnością! Trochę Ci zazdroszczę tej Irlandii :-/ Pozdrawiam!

    Liked by 1 person

    1. Tak czułam 😉
      Zdjęcia dopiero uczę się robić, nie zawsze efekt jest taki jak bym chciała :/
      Zawsze trochę zazdrościmy tego, czego akurat nie mamy pod ręką. Ja zazdroszczę śniegu, biblioteki i księgarni z polskimi książkami, teatru i opery, w której śpiewają po włosku, komunikacji miejskiej, korzenia pietruszki w każdym warzywniaku… i tysiąca innych spraw 🙂 Pozdrawiam również!

      Like

  4. Dagmaro, bardzo przyjemnie czyta się Twoje opowieści 🙂 Pozwolę sobie dołączyć do stałych czytelników 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia 🙂

    Like

  5. Jakie u Ciebie pyszności! Uwielbiam gotować i już dojrzałam cudne inspiracje 😀 Om nom nom! Będę czytać, śledzić i zaglądać! Pozdrowienia!
    Olga

    Like

  6. Witaj! 🙂

    Zauważyłem, że zaczęłaś mnie śledzić 🙂 Kojarzę Cię od Pendragona, więc pomyślałem, że odwdzięczę się wizytą… A teraz zapraszam Cię serdecznie do siebie, gdyż mam dla Ciebie pewną niespodziankę 😉

    Slainte!

    Like

  7. Pod auspicjami tego samego wydawnictwa ukazała się książka “Historia kuchni:, ale znając :Historię seksu” tej samej autorki, rekomenduję się wstrzymać, albo przynajmniej zobaczyć gdzieś w bibliotece. Pozdrawiam,

    Like

  8. Ciesze się ze trafiłem na twój blog wygląda na bardzo ciekawy i estetyczny zreszta widac ze masz ciekawą osobowość Pozdrowienia Lukasz

    Liked by 1 person

Leave a reply to 5000lib Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑