Sałatka z buraków, gruszek i pekanów

Zima raczej skłania do ciepłych i pożywnych zup niż do sałatek, ale czasami tak się zachce zieleniny, że nie sposób sobie jej odmówić. W dzisiejszych czasach warzywa i owoce są dostępne cały rok w supermarketach, ale zimą nie są najsmaczniejsze. Do tego zawsze w głowie zapala się lampka z pytaniem: Jak, do licha, udało się przetransportować szparagi z Peru czy jagody z RPA? To nie ziarna kawy, którym niczego nie ubędzie, jeśli spędzą trochę czasu na statku! Dlatego zimową sałatkę najlepiej przygotować z tego, co akurat jest dostępne lokalnie.

Nie wszyscy wiedzą, że są odmiany sałat (i innych jadalnych liści), które można posadzić późnym latem, by zebrać plon zimą. Niektóre zbierane późną jesienią owoce również całkiem nieźle da się przechować niemal do wiosny. Dlatego wybrałam dostępne o tej porze roku buraki i gruszki. W Irlandii popularne są już ugotowane i zafoliowane buraki, co znakomicie przyspiesza proces przygotowania potrawy. Świeże buraki trzeba na sałatkę upiec (ok. godziny w całości lub 30 minut, jeśli są pokrojone), można je ugotować w skórkach lub obrane ugotować na parze. Spokojnie można to zrobić wieczorem, by mieć je gotowe do użycia następnego dnia. Chociaż przy tym przepisie jest dość sporo pieczenia, więc te buraki już nie zrobią większej różnicy. Moje były z woreczka tylko dlatego, że w lokalnym sklepie nie sprzedają świeżych.

W tej sałatce jest wszystko, co chętnie zjada moja rodzina. Feta dla męża, buraki dla Chomiczka, pekany dla Króliczki i gruszki dla mnie. Każdy znalazł coś, co lubi najbardziej, a to połowa sukcesu. Druga połowa to wygląd tej sałatki. Jest bardzo kolorowa i dekoracyjna – użyłam drobnych listków rukoli do ugarnirowania każdej porcji. Niby nic takiego, ale wygląda naprawdę efektownie. No i sałatka smakuje równie dobrze jak wygląda, a pekany pieczone w miodzie stały się przebojem sezonu w naszym domu. Polecam!

SAŁATKA Z BURAKÓW, GRUSZEK I PEKANÓW
  • 4-5 niewielkie ugotowane buraki
  • 100 g orzechów pekan
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gruszki
  • 3 garści rukoli
  • 200 g fety
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ½ łyżki oliwy

Dressing

  • 3 łyżki oleju z orzecha włoskiego (lub oliwy)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Obieramy cebule i kroimy w cząstki. Orzechy wsypujemy na blaszkę z rantem i skrapiamy miodem, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Po wyjęciu przekładamy orzechy na talerz, by przestygły. Na blaszce układamy pokrojone cebule, całe (nieobrane) ząbki czosnku i skrapiamy warzywa oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w plasterki. Ugotowane i obrane buraki kroimy w kostkę (bardzo małe wystarczy w ćwiartki). Myjemy i osuszamy rukolę.

Upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dokładnie rozdrabniamy (widelcem, mikserem lub przez praskę). Przekładamy do miseczki i dodajemy pozostałe składniki dressingu. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na talerzach komponujemy sałatkę zaczynając od liści rukoli (zostawiając najmniejsze z nich do dekoracji), następnie aranżujemy gruszki, cebulę i buraki, dodajemy orzechy i skrapiamy dressingiem. Na końcu posypujemy pokruszoną fetą i dekorujemy pozostałymi listkami rukoli.

(przepis z moimi zmianami wg The Meat Free Monday Cookbook)

3 thoughts on “Sałatka z buraków, gruszek i pekanów

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

<span>%d</span> bloggers like this: